Vintage búvársisak

 

Már nagyon régóta tervezgettem, hogy készítek egy ilyen vintage búvársisakot. Idén végre  beérett a gondolat és belevágtam.

Egy nagy méretű szétszedhető hungarocell golyót választottam alapnak, amire  egy akkora nyílást vágtam, hogy egy leürült ragasztószalag henger beleférjen. Ebből a nyílásból lesz a sisak ablaka.

 

 

Pentart Express ragasztóval ragasztottam össze a két fél gömböt. Ez a ragazstó ugyanis elég gyorsan szárad és nem marja szét a hugarocellt, mive vízbázisú.

Az összeragazstott gömbön még egy ugyan akkora lyukat vágtam, merőlegesen az ablak nyíláshoz képest. Ez a nyak nyílása a sisaknak.

Mindkettő nyílásba egy-egy papírhengert ragasztottam, szintén az expressz ragazstóval. A nyak nyíláshoz pedig PVC csőből vágtam ki a megfeleő méretű gallért.

 

 

Azért a PVC csövet választottam, mert elég merev és természeténél fogva tökéletesen ívre hajlik. Így csak a felrajzolt formát kelett kivágnom. A művelethez a Skyl multifunkciós gép körfűrészlapját használtam.

A gallér tetejére is vágtam egy kör formát, hogy a nyaknak berögzített papírhengerhez hozzá tudjam toldani, majd a galér szélét dekorgumi csíkkal és apró anyákkal díszítettem.

Az ablak nyílásba ragasztott papírhengerhez a Pentart UV ragasztójával rögzítettem hozzá az “üveget”.

 

 

Az “üveg” amúgy egy szétszedhető akril gömb beső lapja.

 

 

Az ablakot színtén dekorgumival díszítettem és a hungarocell gömb illesztését is azzal takartam. A szegecsek Petar 3D dekortollal készültek.

A kiálló szerelvényeket a műhelyből kotortam elő. Többségük valamikor csap alaktrész volt, de szárnyas anya és hatlapfejű csavar is akadt a kezembe. Ezeket Pentart Heavy Body géllel rögzítettem a sisakhoz. Néhány órát hagytam száradni, hogy a gél rendesen megfogja a nehéz szerevényeket, majd az egész sisakot lekentem a Pentart Bondig Primer Tapadóhídjával.

 

 

Ez az alapozó szépen összehozza a küönböző anyagú alkatrészeket, hidat képezve a felület és a festék között.

 

 

Miután megszáradt az alapozó, az egész sisakot Antikrész színű akrillal festettem le. Két rétegben kentem át.

 

 

A végső petinás kinézethez a Patina effekt szettet használtam.

A szettben található port fehér Alapozó pasztába kevertem. Az eleggyel jó alaposan összemaszatoltam a sisakot, majd a reagens folyadékokkal alaposan megöntöztem. A 72 órás reakció idő alatt, még néhányszor igazítottam a színhatásokon a reagensek újabb csepegtetésével és az Antikréz akrilfestékkel, míg el nem értem a kívánt kinézetet.

 

 

Egy igazi szerelem alkotás volt ez! Egy hatalmas pipa a bakancsistámra. 🙂

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál tőlem hasonló ötleteket és megoldásokat, akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagrammon ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről.

Leave a Reply

Loading...