Faragott kőkoszorú

Időről időre rám tör az ihlet és ilyenkor munkához látok. Kísérletezek, tesztelek, addig próbálgatom az anyagokat, amíg kézzel foghatóvá nem válik a kép a fejemben. Olykor ez rengeteg időt vesz igénybe, de van, amikor annyira simán megy, mintha már százszor csináltam volna korábban.

A kőkoszorú elkészítése is ennyire sima ügynek bizonyult.

Az elképzelésem az volt, hogy egy kő hatású koszorút készítek, aminek a belső ívét díszítem virágokkal. Mint egy középkori vár díszes kő ablaka, amit benőtt a futórózsa.

Ehhez egy sík alapot készítettem, amit durva szövésű zöld textillel vontam be. Az alap elkészítését itt találod.

A faragott kő díszítéshez a domború mintát szilikon öntőformával készítettem. A legkézenfekvőbb megoldást választva az öntőformát a ragasztópisztoly által megolvasztott ragasztóval töltöttem fel.

 

IMG_6955

 

A szilikonforma bírja a hőt és semmivel nem kell kikenni sem. A visszahűlt ragasztó tökéletesen felveszi a forma mintázatát és könnyen kivehető belőle. Ráadásul nem kell hosszas száradási idővel sem számolni, pár perc alatt megszilárdul a domborminta.

A ragasztóból készített dombormintákat egyszerűen ragasztópisztollyal rögzítettem fel az anyaggal bevont koszorúra.

 

Mivel a belső ívre virágdíszítést terveztem így a dombormintákat a koszorú közepétől, két sorban ragasztottam fel. A második sornál kicsit faragtam a formákon, hogy a díszes háromszögforma beférjen az előző sor szünetei közé.

Miután felkerült a dombormita, a koszorú külső ívét vastagon lekentem alapozóval. Ehhez Harzo T16 hídképző alapozót használtam.

 

IMG_7049

 

Nincs különösebb indoka a speciális alapozónak, egyszerűen csak ez van itthon mert mindenhez jó, de a művelet egy sima hobby alapozóval is tökéletesen kivitelezhető.

Mivel az alapon a textil alatti réteg vízálló maszkolószalag, így a nedves alapozó az alapban nem tesz kárt, csak a textil bevonatot áztatja át. Egy bő napig hagytam száradni. A Harzó alapozó a ragasztópatronból készített dombormintán tökéletesen megtapadt, a textil pedig megkeményedett és jól festhető felület alakult ki.

 

IMG_7058

 

A hosszú száradás után felkentem a Pentart Kőhatású pasztát. Három rétegben vittem fel, hogy kellően strukturált legyen a felület. Stencilező ecsettel dolgoztam, így a domborulatok közé is könnyen be tudtam dolgozni a pasztát.

 

IMG_3586

 

Mindenképp szürkés árnyalatú faragott kő felületet szerettem volna. Ez passzolt az elképzelt virág díszítéshez, ezért a cement színű kőhatású pasztát választottam, majd akrilfestékből kevertem egy sötétebb szürke árnyalatot és itt ott megecseteltem a megszáradt kőhatású felületet. Ettől még autentikusabb lett a hatás.

Végül barna Befejező viaszt és fehér Narancsolajos antikoló pasztát vittem fel a felületre, hogy egy kicsit koszosabb legyen a kő ablak. A sötét viaszt ecsettel, hogy a mélyedésekbe is kerüljön. A világosat ronggyal dörgöltem, hogy valamelyest visszaszedje a sötét viaszt.

 

 

A koszorúalap élére velúr szerű szalagból ragasztottam passzét, hogy takarjam a festés szélét.

 

Ezután már csak díszíteni kellett a koszorút. Ehhez textilrózsákat és hortenzia virágokat, szürkés festett terméseket, mű leveleket, apró zöld bogyós csokrokat, patina hatású csigákat, zöld curry moost,  szárított tilladsiát és izlandi zuzmót használtam. Végül egy két fekete bogyóval bolondítottam meg az összképet.

 

SDC10044SDC10046

 

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál tőlem hasonló ötleteket, akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagrammon ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről. Ha pedig szeretnél egy kreatív, egymást segítő, ötletekkel teli alkotói közösséghez tartozni csatlakozz a Kreatív Tudástér Facebook csoportomhoz.

“Faragott kőkoszorú” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...