Emeletes kínáló tutorial

Ennek az emeletes kínálónak az elkészítéséről nem terveztem blog posztot írni. A képek is csak azért készültek, mert gondoltam, majd feldobom a Facebookra….. de aztán….

Tudjátok, van az úgy, amikor alkottok valamit, ami nem úgy sikerül, ahogy eredetileg terveztétek, de végül igazi szerelem lesz belőle. Ez történt most Velem is.

Kezdjük az elején.

Pár éve a bolhán vettem néhány pirográfolt, színesre festett rétegelt lemezből készült fa tányért. Jó alapanyagnak tűnt emeletes kínáló készítéséhez. Az első szett, amit vettem különösebb fantázia nélkül, egyszerű fekete ruhát kapott. Imádtam!

 

 

Az amúgy tiritarka színekben pompázó tányérokból egy elegáns “csipkés” kínáló született.

 

 

Következő évben újra körbenéztem a bolhán és ráakadtam még 2 szett tányérra….  Persze velem jöttek.
Ezeket alakítottam most át és igazából ezekről szól ez a történet.

Az egyik 3as szett elég rozoga volt. Fűleg a kis tányér.

 

 

A perem felső rétege, amin a minta volt feljött és már hiányos volt. Ezért úgy döntöttem leszedem mindhárom tányérról. A kicsi tányér ragasztása több helyen elengedett, de ettől nem ijedtem meg. A Pentart Hobbyragazstójával ezt könnyű volt orvosolni.

 

 

A baj ezután jött… Gondoltam majd lefestem Iszapszürke Matt Akrillal és megbolondítom Fehér Befesjező Viasszal. Igenám, de csak az első ecsetvonások után döbbentem rá, hogy az eredeti lakkozás annyira ócska, hogy az akrilfesték nem tud rajta szépen terülni. Így ahelyett, hogy elfedné, ponthogy kiemeli a hibáit. Elővettem hát a csiszoló gépet és csiszoltam, amíg el nem tűn a lakkréteg.

 

 

Ekkor már láttam, hogy szóba sem jöhet az akril festék, mert nem csak a lakk, de a fa is meg volt repedezve itt ott. Óvatosan visszacsiszoltam mindhárom tányért, úgy, hogy a pirográf minta lehetőleg ne sérüljön, de sima, lakk mentes felületet kapjak.

 

 

A natúrra csiszolt tányérokat Pentart Barna Befejező Viasszal dörzsöltem át alaposan. Ez mindamellett, hogy sötétebb színt ad neki, ápolja is a fát és védő réteget is képez rajta.

 

 

A barna viaszt puha ronggyal visszatöröltem, majd megkínáltam a mostmár barna tányérokat Fehér Befejező Viasszal is.

 

 

Azt tudjuk, hogy ezzel a technikával gyönyörű uszadékfára hajazó hatást lehet elérni, de ebben az esetben még egy apró plusz is hozzájárult a különleges összképhez. Mégpedig, hogy a fehér viasz beült a pirográf minta mélyedéseibe és itt-ott fehérre színezte azt. Ez az apró mozzanat varázsolt el engem teljesen.

 

 

Ezután már csak össze kellett állítanom a kínálót. A tányérok közepét óvatosan megfúrtam, és az előtte matt feketére fújt szerelékkel összeszereltem.

 

ű

 

A díszes fém szerelék tökéletesen harmonizál a tálcák finom hópehely szerű mintáival. Az öregített fa hatás ebben az összképben pedig teljesen rabul ejtett.

 

 

A másik szett tányéron azért elkészítettem az eredeti elképzelésemet, de csak mert azon annyival sekélyebb volt a minta, hogy az erős csiszolás kárt tett volna benne. Így finom csiszolás után Iszapszürke Matt Akrillal festettem és Fehér Befejező Viasszal antikoltam a felületet. Szintén matt feketére fújt díszes szerelékkel állítottam össze.

 

Mivel ez a tányér nem kapott sötét viaszt, így a mintába sokkal egységesebben ült be a fehér antikoló, intenzívebben emelve ki a gyönyörű csipkéket.

 

 

Szeretném azt gondolni, hogy ezek a tányérok most méltó eleganciát és új életet kaptak. Abban biztos vagyok, ha ismét szembe kerülök, egy ilyen ócskapiacra került szettel, fel sem fog bennem merülni, hogy otthagyjam. <3

Az utolsó szetthez még tartozik két nagyobb tányér, azokat esztergált  fa oszlopokkal tervezem összeszerelni… ha kiváncsi vagy rá milyen lesz kövesd az Annie’s Design Facebook oldalát. Ott biztosan közzé fogom tenni a végeredményt.

 

Utószóként még  megjegyezném, hogy alap esetben az akrilfesték nem igényel viaszt! Sőt nem is ajánlják, mert nem tud megfelelően összekapaszkodni a viasz a festékkel, ami azt eredményezheti, hogy esetleg nem lesz olyan tartós az erdemény, mint amikor Dekor Chalkival hasznájuk. Azonban az én tapasztalatom az, hogy kikeményedés után egy ilyen jellegű dekoráción így is teljesen megállja a helyét. Bútorfestésnél azért inkább maradjunk a gyártói ajánlásnál.

“Emeletes kínáló tutorial” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Anikó! Köszönöm szépen 🙂
    Fújós akril festékkel fújtam, barkácsboltban kapható.

  2. Kedves Anikó! Csodásak lettek a kínáló tálaid! Megkérdezhetem, hogy a szereléket milyen festékkel fújtad feketére?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Anikó

Leave a Reply

Loading...