Kalapos megoldások – avagy hogyan készült az agyag gomba

Még tavaly készítettem néhány gombakalapot, amit egy keramikus ismerős segítségével sikerült kemencében kiégettetni. Szeretek ilyen apróságokkal molyolni és szeretek mindenféle anyagot kipróbálni ezért készítettem ezeket a gombákat agyagból, de egyszerű levegőn száradó gyurmából is elkészíthetőek. Legközelebb az egyszerűség kedvéért azt is kipróbálom.

 

A gombákhoz vékony ágakból készítettem szárat. A megpucolt gallyakat Pentart express ragasztóval ragasztottam össze a kalapokkal. Ehhez fogpiszkálót használtam tiplinek. A levegőn száradó gyurmával talán annyival egyszerűbb dolgom lesz, hogy ott a kalapot tudom egyből a szárra dolgozva szárítani és akkor nem kell ez a fogpiszkálós tipli megoldás.

  

Az összedolgozás után a kalap tövénél ragasztószalaggal takartam a szárat, hogy a festés során azt ne maszatoljam össze. Aztán a kis gombákat száraz tűzőhabba szurkáltam, így kényelmesen tudtak száradni festés után.

 

Először egy réteg alapozót kapott az agyag, majd a gombák felét rozsdás-narancssárgára, másik felét olaj-zöldre festettem. Az itthon lévő festékeim között nem találtam megfelelő árnyalatot ezért a színeket magam kevertem és mivel több rétegben próbálgattam az árnyalatokat, sokszor meg sem várva a száradást, így itt-ott márványos lett az eredmény, ami nekem nagyon tetszik. Ezután a kalapok alját krémszínűre festettem és föld-barna akrillal, vékony ecsettel rajzoltam meg a spóratokokat.

Mivel most mindenen a repesztést gyakorlom, ezért a kalapok is kaptak a Pentart Kétkomponensű klasszikus repesztőlakkjából, aztán pedig Bitumenes antikoló pasztával kentem át őket, hogy a repedések látszódjanak. A különböző Repesztőlakkok használatáról itt egy nagyon jó termékismertető. Annak ellenére, hogy ezekkel a lakkokkal a repesztés nem egy nagy ördöngösség, én sokszor mégsem vagyok elégedett az eredménnyel, nem úgy sikerül, ahogy elképzeltem. Ennek a gyakorlatlanságomon kívül az is lehet az oka, hogy még nem a megfelelő tárgyakon használom ezt a technikát, de hát gyakorolni, tapasztalni és egyszer majd mondhatom, hogy pont így akartam.

 

Most viszont az általam alig közepesre minősített repesztés miatt még nagyon hiányzott valami a gombákra, ezért apró fehér akril pöttyökkel díszítettem még a kalapokat. Ehhez egy acél pöttyözőt használtam, de akár lakfilccel is meg lehet oldani. Így már nekem is tetsző formát kaptak a gombák és készen álltak arra, hogy bedolgozzam őket.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon, ahol még  több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy nézd meg az eddig készült összes alkotásomat a Pinterest táblámon.

“Kalapos megoldások – avagy hogyan készült az agyag gomba” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...