Hómukik

Imádom a telet és imádom a téli dekorációkat. Na de mitől lesz számomra valami téi dekor és nem karácsonyi? Fogamazzunk úgy, hogy minden téli dekor lehet karácsonyi, de nem minden karácsonyi lehet téli. Ezek a dekorok nálam mindig egyszerűek, sallang és pompa mentesek. Többnyire fehérek, esetleg finoman csillogóak. Lehet gyermeteg, lehet elegáns vagy épp egyszerre mindkettő. A lényeg, hogy ránézve átjárjon az a kellemesen borzongató, békés hideg, hogy eszembe juttassa a hóesést, a korcsolyázást, a gyerekkoromból emlékként őrzött nagy havat. Nem tudom lesz e még az az igazi nagy hó nálunk, de amíg csak élek várni fogom minden téli reggelen, hátha egyszer építhetünk a gyerekekkel egy igazi nagy hóembert. 🙂

Még a karácsonyfadíszek készítéséből maradt néhány hungarocell gömb szelet, amiket sehogy sem akaródzott kidobni. Csak pakolásztam őket ide-oda, néha egymás tetejére feltornyozva és egyszercsak megláttam bennük valamit. Ezembe jutott, hogy egyszer mentettem  egy képet Pinteresten egy kerámia hóemberről…. ami kis hurkákból lett megformálva.  A több ezer mentett, téli témájú pin közül visszakerestem a képet és a mitájára ekészítettem a Hómukikat a hungarocell hulladékból.

Először a meglévő darabokból  összeválogattam azokat, amik szépen kiadják az olvadozó hóember formáját. Papír körömreszelővel lekerekítettem az éles vágásokat. Egy hurkapálcára fűztem őket és egy kisebb golyóból megfaragtam a fejet.

 

 

Két hóemberre való hulladék gyűlt össze, így egy nagyobb és egy kisebb Hómukit is össze tudtam állítani.
Pentart Heavy Body géllel ragasztottam össze az elemeket.

 

 

A Hóemberek testét mészkő hatású Kőpasztával kentem át, de tulajdonképpen bármilyen fehér színű paszta megfelel a célnak. A lényeg, hogy sűrű, vagy gél állagú legyen, hogy a testrészek közötti réseket feltöltse és a csiszolás okozta karistolást elfedje.

 

 

A karcsú kalapokat és a répaorrot levegőn száradó gyurmából formáztam. Előbbit a Hómukik fején hagytam megkeményedni, aztán elemeire szedtem és egyenként lefestettem matt akrilfestékkel.

 

 

Az orrot egy meghajlított műanyag fülpiszkálóra formáztam meg, hogy száradás és festés után a helyére szúrva tudjam rögzíteni. A kalapokat végül az illesztéseknél Heavy Body géllel megkenve rendeztem vissza a hurkapálcákra.

 

 

 

A Hómukik száját Posca filccel rajzoltam meg. Az ilyen műveleteket átalában alkoholos filccel szoktam elvégezni, de sajnos hamar tönkre is vágom vele a filcek hegyét. A Posca filcet ajándékba kaptam kipróbálásra és őszintén megvallva sokkal jobban működik, mint bármelyik alkoholos filc. Nekem szerelem lett.

 

 

A pofikat pasztelkrétával színeztem meg, de egy sima rózsaszín púder is megteszi.

 

 

A gombok és a szemek megrajzolásához  Kotúrozó festéket használtam, a kezeket pedig egy műnővény szárából készítettem.

 

 

Mindig is nagyon szetettem a fehér csillám szolíd csillogását, de idén nagyon megtetszett az a finom cukros felület, amit el lehet vele érni, úgyhogy gondoltam egy merészet és a kész hóembereket tetőtől talpig bekentem Ötapadóra száradó ragasztóval. Miután megszáradtak meghempergettem őket a csillámban. Alaposan lesepregettem róluk a felesleget, majd utosló mozzanatként filc korongot ragasztottam a mukik aljára.

 

 

A mókás hóemberek természetesen a gyerekszobába költöztek. Ott várják meg amíg kitavaszodik 🙂

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Loading...