Pozsgások keretben – rozsda és moha hatás

Néhány hete a Pepcoban találtam egy szép díszes képkeretet. Gondoltam méretileg éppen megfelelő, hogy egy szokatlan ajtódíszt készítsek belőle.

 

IMG_2076

 

A fehér festés az én elképzelésemhez túlságosan is vintage hangulatú volt, úgyhogy egy alapos zsírtalanítás után lealapoztam Harzo T16 hídképző alapozóval. Mivel a keret nem műanyag, így a felület felcsiszolását, bolyhosítását nem éreztem fontosnak, de a vastag festék bevonat mindenképp igényelte a hídképzőt.

Az alapozó száradása után Pentart szürke Vaspasztával kentem át az alapot. Egy vastagabb, majd száradás után egy vékonyabb réteget vittem fel, különösen ügyelve arra, hogy a faragványok réseibe is egyenletesen kerüljön a pasztából.

 

 

Már a Vaspasztától is egészen más hangulata lett a keretnek, de mindenképp szerettem volna még öregíteni rajta, úgyhogy kapott némi rozsdát is.

Ehhez a Pentart Rozsda effekt szettjét használtam.

Korábban már többször írtam a szett használatáról, amivel nemcsak egyszerűen rozsdás felületet, de különböző fokozatú rozsdásodást is el lehet éri. Ezeket a bejegyzéseket itt találod.

Most a vasharangoknál már bemutatott hatás elérése volt a cél, úgyhogy a keretet először Pentart Öntapadó hobbiragasztóval ecseteltem meg. A ragasztót nem a teljes felületre vittem fel, csak belülről kifelé haladva, itt-ott a minta kanyarulatait követve.

 

IMG_2087

 

Azt a hatást szerettem volna elérni, mintha a vasöntvény cirádáinak mélyedéseibe beült víz kezdte volna ki az anyagot.

Miután a ragasztó megszáradt a Rozsda effekt szetthez tartozó vasporral vastagon beszórtam a keretet.

 

IMG_2095

 

Ezt a műveletet érdemes egy tálca felett végezni, mert a leszóródó vasport így könnyen vissza lehet menteni a dobozába.

Ahol az Öntapadóra száradó ragasztóval ecseteltem ott a vaspor szépen megtapadt a kereten, a többit pedig egyszerűen leszórtam róla.

 

IMG_2098IMG_2099

 

A Rozsda effekt szett reagenseivel megcsepegtettem a keretre tapadt vasport, hogy a rozsdásodás meginduljon.

 

IMG_2101

IMG_2104

 

A felhordott reagenseket először egy ecsettel dolgoztam össze, majd egy szivacs ecsettel óvatosan végigtöröltem a még nedves felületet, hogy a kidomborodó mintázat éleiről visszaszedjem a rozsdát.

 

IMG_2112

 

A három reagens a vasporral reakcióba lépve különböző árnyalatú rozsdásodást eredményez, de kell néhány nap, mire a teljes folyamat végbe megy és a rozsda elnyeri végleges formáját.

Én 24 órát vártam mielőtt tovább dolgoztam volna a kereten.

Biztos láttatok már olyan elhagyott vagy kidobott tárgyat, amit a természet mintha elkezdett volna „felfalni”. Ez volt az én koncepcióm is a keretet illetően, úgyhogy a rozsdásítás után a mohásítás következett.

 

IMG_2247

 

A Pentart Moha és pázsit pasztáit használtam.

Ahogy a Rozsda effekt szettet, úgy a Moha és pázsit pasztákat is többféle módon lehet alkalmazni, így különböző hatásokat érhettek el vele. Ehhez remek videókat találtok youtubeon.

A keretre csak egy kevés mohát álmodtam, hogy a rozsda is érvényesülni tudjon mellette. Stencilező ecsettel vittem fel a pasztákat. Először a sötétet, majd az élénk zöldet, végül a világoszöldet.

 

 

IMG_2259

 

Addig ecseteltem, mígnem a színeket kellően sikerült összedolgozni.

 

IMG_2258

 

Ezeknek a pasztáknak a különlegessége, hogy hőlégfúvóval hevítve megpuffadnak, így növelhetjük a térbeli hatást. Minél vastagabb a paszta a felületen annál erőteljesebben fog puffadni a hőlégfúvó melegétől. Sajnos a hajszárító ehhez kevés.

Mivel a keretre csak vékonyan vittem fel a pasztákat, így egész picikét domborodott csak meg, de egy korábban készített mohás betoncsizmánál vastagabban kentem, az alábbi képeken jól látszik a különbség.

 

IMG_2263

 

Ezután akril festékkel még lehet finomítani az árnyalatokon, de nekem tetszett a kereten elért eredmény, már csak kicsit puhítani akartam a felületet, ezért az Öntapadó  hobbiragasztóval nagyon vékonyan megmaszatoltam a mohás részeket. Miután megszáradt a ragasztó zöld és sárga bársonyport prüszköltem rá. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a kis csőrös dobozból szórjuk a port. A dobozt nyomkodva szó szerint prüszköli a bársonyport.

 

 

A tapadósra száradt ragasztóba könnyen beleragad a bársonypor, a felesleget pedig simán le lehet fújni vagy egy puha ecsettel le lehet söpörni.

 

 

IMG_2279

 

 

Ezzel elkészült a keret.

 

A hátlapot visszatettem, majd mű kövirózsákkal, mini kaktuszokkal zöld és natúr izlandi zuzmóval, kőmohával díszítettem be.

 

IMG_2281

 

Mindent ragasztópisztollyal ragasztottam a hátlaphoz. Végül pedig egy spárga masnit kötöttem rá.

 

IMG_2295IMG_2344IMG_2345IMG_2406

 

Ha tetszett ez az átalakítás és szívesen olvasnál tőlem máskor is hasonló ötleteket kövthetsz a  Facebookon  vagy az Instagramon is.

Ha pedig bármilyen kérdésed, vagy észrevételed van oszd meg velem hozzászólásban, vagy privátban a messenger jelre kattintva.

Leave a Reply

Loading...