Harangjáték

Minden kétséget kizárólag az én kedvenc kreatív hobby anyagom jelenleg a Pentart Rozsda effekt szettje. Teljesen elvarázsolt. Maga a kémiája persze nem az én asztalom, bár azt is nagyon izgalmas lenne megérteni melyik reagens, hogy működik és mit vált ki, hogyan színezi meg a vasat…. de engem már az is levett a lábamról, hogy ez nem csak egyszerűen egy replika. Nem utánozza a vasat és a rozsdát. Ez maga a rozsda, amit megfelelő technikával különböző felületekre fel lehet varázsolni.

Nincs mögötte semmi ördöngösség. Kell valami, amit rozsdásan szeretnénk látni, kell egy alap és kell a szett.  Lakbear oldalán olvashattok róla egy szuper cikket, hogyan működik a Rust effekt szett.

Én részemről mindenhogy szeretem használni és annyira elégedett vagyok vele, hogy használom is mindenre.

Eddig bármi akadt a kezembe azt telibe rozsdásítottam, most viszont a karácsonyi dekorunkhoz egy kicsit visszafogottabb, csak kicsit rozsdás dolgokat terveztem.  Be is üzemelt a vaslogika és párosítottam a Rozsda effekt szettet egy másik Pentart kedvencemmel. Mi mással, mint a vaspasztával. Így születtek meg az én autentikus vas harangjaim. Na de lássuk hogyan.

Volt itthon két nagyon ütött kopott hungarocell harangom. Igencsak kidobásra érett darabok voltak, az egyik konkrétan több helyen mélyen be volt karcolva és mindkettő több helyen benyomódott. Mégsem volt szívem kidobni. A kicsit jobb állapotban lévőt nemrég elővettem és próbálgattam rajta a Patina effekt szettet… nem túl nagy sikerrel…. de nem adom fel, egyszer ráérzek a patinára is, de erről később.

Szóval volt egy csöppet sem szépre patinázott és egy nagyon megrongálódott harangom.

 

 

Utóbbi küllemén alapozással javítottam egy kicsit. Az alapozást Pentart fehér Alapozó pasztával végeztem. Két közepesen vastag réteget vittem fel rá, közben persze megvártam a száradási időt. Ennek köszönhetően a mély barázdák kisebb repedésekké szelídültek. Az elrontott patinázott harangot csak simán átkentem alapozóval, így már ő is tiszta lappal indulhatott.

 

 

Hogy egy kicsit megtörjem a hungarocell harang formáját, Express ragasztóval 3 soron spárgát rögzítettem a harangokra. Akasztónak pedig egy szemescsavart tekertem a tetejébe. A szemescsavaron átfűzve egy drótot szúrtam át a hungarocellen, bevezetve a harang belsejébe. Ez most akasztónak szolgál, hogy könyebben tudjam szárítani a harangokat, de később is fontos szerepe lesz.

 

 

Ezután az egész harangot lekentem vaspasztával. Nem kellett vastagon, ezért csak simán ecsettel kentem, de jó alaposan mindenhol.

A vaspaszta száradása után öntapadósra száradó ragasztóval ecseteltem meg a harangot, de ezúttal csak itt-ott helyenként kapott a ragasztóból.

 

 

Többen kérdeztétek, honnan lehet tudni, hogy az öntapadósra száradó ragasztó megszáradt. Az elősző képen frissen felkenve még fehér. Száradás után pedig így néz ki.

 

 

Miután megszáradt a ragadó felületbe szórtam a Rozsda effekt szett vasporát.

 

 

A képeken is látszik, hogy a vaspor nem egységes a harang felületén csak foltokban jelenik meg.

A reagenseket eddig én úgy használtam, hogy egy kis feles pohárba egyszerűen nyomtam mindegyikből kicsit és egy ecsetet belemártogatva vittem fel a rozsdázandó felületre. Most viszont tartottam magam az ajánláshoz és a reagenseket random csepegtettem a felragadt vasporra.

 

 

Azonnal elkezdődik a rozsdásodás.

Mindegyik reagens más színt produkál a vasporral érintkezve. Így random használva nagyon egyedi mintázatot eredményez.

Egy óra után…

 

Néhány napig hagytam dolgozni a reagenseket.

 

 

A még élethűbb legyen a hatás kedvéért egy kevés Pentart barna befejező viasszal és Autentiko szürke vaxszal kentem át a felületet. Így teljesen élethű lett az eredmény.

 

 

A Hómustrában elkészült havas kis csokrot rögzítettem a harangba, úgy hogy egy kis darab száraz oázissal töltöttem meg a harangot, amit a felül bevezetett dróttal tudtam rögzíteni. A kis darab tűzőhab széléhez két kis pálcát raktam, hogy a drót ne vágja meg a habot amikor befeszítem.

 

 

Ebbe tűztem a kis havas csokromat.

Ha kíváncsi vagy rá hova kerülnek ezek a vas harangok akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagramon. Szeretettel várlak a Kreatív Tudástér Facebook csoportomban is, ahol különféle kreatív technikát ismerhetsz meg és megmutathatod saját alkotásaidat is.

“Harangjáték” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Annie´s Design

Leave a Reply

Loading...