Hó-mustra

A téli időszakban szinte mindenki vágyik egy kis hóra. Az időjárás azonban nem mindig kegyes hozzánk, így egyéb módon próbáljuk a hó iránti hiányérzetünket kielégíteni. Legtöbbször ezt műhóval oldjuk meg, amik ha szánkózásra nem is alkalmas, a beltéri lakásdekorációnkat feldobja kissé. Igen, ám de milyen műhót használjunk…

A két legnagyobb probléma a műhóval, hogy a fújós verzió, vagy nem szárad meg és olyan lesz mint egy rosszul felvert tejszínhab, vagy ha megszárad akkor pedig hamar lepotyog.

Én magam a száradós verziót jobban kedvelem, de nem találtam még megoldást arra, hogyan fixáljam. Egy olyan dekorációnál viszont, amit teszegetünk ide oda, vagy ha ráadásul még szállítjuk is, igazán fontos lenne, hogy hó a helyén maradjon. Szerencsére lehet kapni más megoldásban is műhavat, én személy szerint ezt a verziót látványra is jobban kedvelem.

Ez a hódara. A hó zacskóban vagy dobozban van, és szórható. Viszont ez sem marad ott csak úgy varázsütésre. Rá kell ragasztani a felületre. Szóval trükkös egy jószág. Ráadásul ebből is több féle kapható. Azt azért szögezzük le, hogy egyelőre a „20cm hó esett” látványt ezekkel sem lehet élethűen imitálni, de az eredmény egészen hasonló a „nem rég kezdett esni a hó, de holnapra elolvad” látványhoz.

Most megmutatom én melyiket és hogyan használom a számomra tökéletes és tartós hó hatás kedvéért.

Az első egy nagy szemcse méretű hungarocell dara.

 

 

Ennek felszórva olyan a hatása, mint amikor hatalmas pelyhekben el kezd esni a hó, tehát nem lesz tőle hófödte hatás, de hangulatos.

A második egy valamivel kisebbre őrölt szintén hungarocell pihe.

 

 

Ezzel már havasabb hatást lehet elérni.

A harmadik verzió kicsit áttetszőbb, valami műanyag reszelék.

 

 

Önmagában használva ennek kifejezetten dér hatása van.

A frissen hullt hó hatáshoz mindenképp elengedhetetlen némi pluszban felvitt fehér csillogás, mert ezek a műhavak így önmagukban nagyon mattak. Ehhez én két féle fehér csillámot használok. Egy nagyon apró szemcséjű homogén csillogásút és egy kicsit nagyobb szemű irizáló hatásút, attól függően mennyire szeretném fagyottnak az összhatást.

 

 

Az apróbb homogén egész pici visszafogott fényt ad a hónak. Pont, mint amilyen a friss hó. Az irizálótól pedig olyan hatása lesz, mint ami éjjel lefagyott.

A legjobb eredményt akkor lehet elérni, ha ezt az öt félét egyszerre használjuk.

 

 

Lássuk a gyakorlatban. A technika szinte ugyan az mint a deres leveleknél, csak a réteg több. Egy nem túl dekoratív művirág levél csokrot választottam, amit később fejjel lefele lógatva fogok használni ezért a levelek fonákját alakítottam havas fagyos hatásúra.

 

 

Legelőször is előkészítem a felületet. Ahhoz hogy a végeredmény ne csak kicsit deres hatású legyen, a leveleket először vékonyan lefújom fehér színű vízbázisú akril festékkel.

 

 

Lehet nem vízbázisú is csak azt érdemes inkább szabad levegőn használni. Az épp aktuális kedvencem a vízbázisú akrilból a PintyPlus Aqua. Hamar szárad jól fed és nem büdös. Bent is nyugodtan tudom használni. Ugyan kicsi a flakonja, de szerintem elég kiadós.

Ha a festék megszáradt jöhet a ragasztó. Ehhez most oázis márkájú ragasztó sprayt használok.

Ezután jöhet hó. Mindhárom félével megszórom a felületet közben, ha kell, kicsit még ragasztózok.

 

 

Aztán egy réteg ragasztó és a csillámok.

 

 

Végül egy nagy festőecsettel leporolom a felesleget.

 

 

Ha kellő mennyiségű ragasztó került alá, egész jól megfogja és nem sok hó pereg le a levelekről és ugyan ez össze sem hasonlítható a szórópisztolyos-parafinos kezeléssel, ami talán a legközelebb áll az igazi havas hatáshoz, de azért így is meghozza a didergős, havas téli hangulatot.

A beszerzést illetően csak annyit tudok mondani, hogy amikor elindul a téli szezon, szinte mindenhol lehet kapni ezeket a szórható műhavakat, de egy helyen általában csak egy fajtát. Így érdemes mindig megnézni és megvenni ha új fajtába akadunk. Nem drága dolog és nekem ez a három féle olyan kiadós, hogy még jövőre is maradt belőle.

Ha tetszett ez az egyszerű átalakítás és szívesen olvasnál még hasonló ötleteket, akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagramon. Szeretettel várlak a Kreatív Tudástér Facebook csoportomban is, ahol különféle kreatív technikát ismerhetsz meg és megmutathatod saját alkotásaidat is.

“Hó-mustra” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...