Bársonygombák

Az alkotói tevékenység januárban, valahogy mindig kicsit parkoló pályára kerül. A karácsony lecsengett, a tavasz és a húsvét pedig még nagyon távolinak tűnik. Hiába bizsereg az ember tenyere, hogy alkosson valami szenzációsat, egyszerűen kevés az ihletforrás. Ezért nálam a január a gombaszezon. Ez a téma szinte miden évszakban megjeleníthető így, vagy úgy és millió féle technikával megalkotható, úgyhogy nem lehet megunni. Korábban írtam már egy cikket egy agyagból készített verzióról. Ezt itt tudjátok elolvasni. Most pedig bársony gombákat alkottam. Illetve nem is most, hanem valamikor tavaly januárban először, de most végre elmesélem, hogyan készültek.

*

Kisméretű hungarocell golyókból és tojásokból készítettem a gombák kalapját. Sniccerrel megskalpoltam őket. A gömböknek kicsit kevesebb, mint egyharmad részét vágtam le, a tojásokat pedig a hegyesebbik felétől szabadítottam meg. Így kis duci, lefelé szűkülő formákat kaptam.

IMG_1021

A gömbökből piros, a tojások aljából pedig bézs színű gombakalapokat álmodtam meg. A hungarocellt alapozás nélkül lefestettem Pentart matt akril festékkel. A pirosat csak simán lekentem, a bézs gombákhoz azonban színátmenetesre festettem az alapot.

A kalap alját sötétbarnával, tetejét fehér akrillal festettem le, majd a még nedves festéket egy szivacsecsettel ütögetve dolgoztam össze.

IMG_1076

Száradás után a kalapokat Pentart öntapadóra száradó ragasztóval kentem át.

IMG_1036

Az Öntapadóra száradó ragasztó felkenéskor fehér, majd száradás után áttetszővé válik, de ragadós felületű marad. Ilyenkor lehet megszórni a bársonyporral, ami szépen beletapad a ragadós felületbe. A Pentart básonyporai közül a pirosat és a bézs színűt választottam. Egy kicsit simogatni kell a felületet, újraszórni, majd ismét simogatni, mindaddig, amíg a bársonypor egyenletes nem lesz.

Az bézs gombáknál a bársonypor alól áttetszik az ombre festés, így enyhén színátmenetesek lettek a kalapok.

A gomba szárakat különböző vastagságú gallyakból alkottam meg. A kalapok belsejét kicsit kivájtam, hogy a kalap magába fogadja a szárat, ne csak rajta csücsüljön. Ragasztópisztollyal rögzítettem a szárat a kalapba.

A piros kalapokat Petart fehér kontúrozóval pöttyöztem, majd az aljukat megkentem Petart modellező pasztával, amit festőkéssel úgy vittem fel, hogy túllógjon a kalapok peremén.

A bézs gombákra pedig ecsettel festettem szürke és barna pöttyöket.

Természetesen idén is készülnek gombák. Ezt a technikát is elővettem újra és már meg is alkottam az első cserépre való adagot, ha kíváncsi vagy milyen lett, követhetsz a Facebookon vagy az Instagramon, ott fogom megmutatni az idei verziót.

“Bársonygombák” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...