Kis piros viharlámpás

Egy irtó cuki dolgot találtam a Szentlászló utcai virágpiacon, még október végén. Akkor kezdtem a karácsonyi bevásárlást és megakadt a szemem egy nagyon csúnyácska, de nagyon formás karácsonyfadíszen. Mivel nem volt drága sem így megvettem azzal a szándékkal, hogy majd új külsőt adok neki.

A kis viharlámpa forma, nagyon jól passzol hozzám és a Farmhouse karácsonyunkhoz, viszont a kopott ezüst színen egyértelműen változtatnom  kellett.

Első lépésben azonban az engem legjobban zavaró dolgot  kellett megoldanom. Az, hogy a lámpás vak. Egy egybe öntött vastag műanyagforma, lángablak nélkül.

A lámpás anyaga annyira kemény volt, hogy simán sniccerrel nem tudtam kivágni az ablakokat, ezért előszedtem a Skylhez a vágófejet és azzal nyestem ki a nyílásokat. Kicsit vastagabbra hagytam a keresztpántokat, nehogy betörjenek, de igyekeztem egyformára vágni őket.

A sorját papír körömreszelővel távolítottam el, majd Harzo T16 alapozóval telibe alapoztam az egész lámpást.

Megvártam a teljes száradási időt, majd akrillal átfestettem. Épp nem volt itthon megfelelő színű festékem, így a Pentart akrilfesték Rúzspirosából (ami kicsit rubintpiros) és Pirosából (ami kicsit narancsos piros) kb. fele-fele arányban kevertem egy nekem tetsző árnyalatot. Két rétegben festettem át a lámpást vele.

A most már nem vak ablakba egy írásvetítő fóliából vágtam egy megfelelően széles csíkot, amit a kis ablaknyíláson tuszkoltam be a helyére.

Az akasztó csonkját pedig egy ringlivel zártam.

A lámpásom így szinte tökéletes lett. Sőt túl hibátlan. Hogy ne legyen annyira újszerű kezelésbe vettem a Rozsda effekt szettel. A folyamat most kicsit más, mint a vasharangoknál. A lámpásnál egy festett tárgyat rozsdásítok, amin azt a hatást szerettem volna elérni, mintha a sérült festék alatt indult volna rozsdásodásnak a felület.

Tehát a lefestett lámpást itt ott, főleg az illesztéseknél kicsit megecseteltem az Öntapadósra száradó ragasztóval. Ebbe szórtam a vasport, majd jöttek a reagensek pont, ahogy a vasharangoknál csináltam.

Két napig hagytam formálódni a rozsdát, azután pedig ismét jött a festék. Kissé hanyag ecsetvonásokkal átfestettem a rozsdás felületet. A rozsdás foltok szélét jobban fedtem a folt közepe felé haladva pedig épp csak, odaérintettem az ecsetet. Így a rozsdafoltok pont azt a hatást kapták, mintha a festék alatt rágnák a lámpatestet. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

A pirosra festett, vastag drótból készít akasztónak felülre két lyukat fúrtam, végül pedig még egy kevés sötét befejező viasszal megpiszkoltam az egészet.

Az egészben az tetszik a legjobban, hogy ez a kis viharlámpás nem csak a karácsonyi dekorban kaphat szerepet. Biztosan előkerül jövőre a nyári dekoráció részeként is.

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál még tőlem hasonló bejegyzéseket szeretettel várlak a Facebookoldalamon  és  a Kreatív Tudástér Facebook csoportomban.

“Kis piros viharlámpás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...