Karácsony Nálunk Part2

…akkor lássuk a fát.

Az elképzelés az volt, hogy maga a fa klasszikus Farhouse stílusban készül. Ehhez persze illenék tudnom, hogyan is néz ki és milyen elemeket követel meg ez a stílus. Beültem a net elé és elkezdtem különböző videókat nézni, ahol „Farmhouse” karácsonyfákat díszítettek fel. Bújtam a lakberendezési oldalakat, hogy még jobban ráhangolódjak és persze DIY ötleteteket is gyűjtöttem Pinteresten a témával kapcsolatban. Ez utóbbiban nem volt túl erős a felhozatal, talán éppen azért, mert ez egy annyira egyszerű stílus, hogy nem is igényel bravúros megoldásokat.

Tulajdonképpen az egészet ott buktam, hogy kb. az összes anyag, amit a témában találtam úgy kezdete, hogy „Végy egy havas fenyőt…” hát az én 3D mű lucom csodás csak épp nem havas. Nem is állt szándékomban behavazni, úgyhogy ezt a követelményt egy laza mozdulattal elengedtem. A stílus szépsége az én felfogásomban pont ez: Használd amid van, az pont jó lesz.

Hogy mégis erősítsem valahogy a Farmhouse vonulatot, a fenyőt egy hatalmas fa dézsába állítottam bele. Mivel mozgott benne körbetömködtem párnákkal, hogy a gyerekek ne tudják kidönteni. A módszer bevált.

Ezután először a világítás került fel. Mivel izzósorból csak hideg fényűm volt, így az egyik fényfüggönyünket fogtam munkára. Ez egy 2m széles 1,5m hosszú függöny, amit középen belógattam a törzs mentén. A szálakat pedig a szélrózsa minden irányába elvezettem.

IMG_3120.JPG

Ezután feltettem a Merry Christmas feliratú masnikat. Sosem tettem még így masnit a fára ezelőtt, de nagyon megtetszett ez a szalag és a stílusba is belefér, sőt mind a szín, mind a betűtípus tökéletesen passzolt az elképzelésembe.

IMG_2181.JPG

Dúsításként, felkerült egy két maratott ág csokor, néhány fehér bogyós fürt és némi hamvas műlevél csokrocska, ezekhez az ötletet is a videókból gyűjtöttem be.

A díszeket illetően idén nagyon kitettem magamért. A fehér csillámos hópelyheken és a csúcsra került szarvas páron kívül tulajdonképpen minden díszt én készítettem.

A kutatásom során szerzett ismereteim alapján klasszikusnak nevezhető fehér díszeket a tavaly januárban, akciósan vadászott Tescos díszekből készítettem. Persze eredetileg üveg díszekkel dekorálnak a „nagyok”, de jó lesz nekem ez a műanyag is, pláne a két másfél éves mellett.

A gagyi műanyag gömb és jégcsap díszeket először lekentem alapozóval. Száradás után először bronz akrilt kaptak, majd 2 réteg fehéret.

IMG_1792

A vertikális, homorú csíkozást kiemelve a fehér akrilt, közvetlen felkenés után, még nedves állapotában visszatöröltem az ujjammal, hogy az alsó réteg bronz kilátszódjon. Egy kevés arany pasztával is meghúztam itt-ott az éleket, majd egyszerű bronzos bőrvéget ragasztottam akasztónak. Szinte tökéletesek lettek.

Annyi csak a szépséghibájuk, hogy a gömb díszek eredetileg a homorú íveken csillámosak voltak. A csillám ragasztva volt, mégpedig oly módon, hogy sehogy sem tudtam levakarni a gömbökről, így az egészet úgy kentem le, ahogy volt. Ennek eredményeképpen a gömb díszek felülete nem egyenletes. Na, de ennél nagyobb bajom sose legyen.

A fehér díszek mellé kisebb kékes gömbökből is készítettem egy tucattal.

IMG_1677.JPG

Még tavalyelőtt festettem meg ezeket a kis kék gömböket, most éppen csak hogy felfrissítettem őket. Az eredetileg türkiz és pink színű fényes díszeket alapozás után Pentart country kék árnyalatú akrillal festettem le, mégpedig úgy, hogy a 2 réteg festéket szivacsecsettel, pacsmagoló mozdulatokkal vittem fel. Így értem el ezt a bőrszerű hatást. A matt akrilra (bár zárást nem igényel) a még élethűbb bőr textúra kedvéért tavaly színtelen viaszt kentem.

A korábban fehérre festett akasztókat bronzos miltonkapocsra cseréltem. Ehhez a gömb kis csonkját ollóval lenyestem, majd egy pengével teljesen síkra vágtam. A kapocs szárait összenyomva a lyukba dugtam és ragasztópisztollyal rögzítettem az új akasztót. Ezután a gömb felületét még egy kis umbra pasztával is átkentem, amit szürke viasszal töröltem vissza.

A következő dísz csoport a rozsdás kollekció. Négy féle rozsdás díszt is készítettem.

Csipeszes angyalszárnyakat (Mömax) , horizontális csíkozású, nagy hungarocell gömbökez és apró műanyag gömböket, valamit 2 tucat száncsengőt, amiknek egy részét a Pepcoból, másik felét pedig a BudapESTI Virágpiacról szereztem be. Természetesen Pentart rozsda effekt szettel rozsdásítottam mindent. Nemsokára olvashattok itt a blogon egy összefoglalót tőlem erről az anyagról.

Még mindig az egyszerűbb díszeknél maradva, de kicsit mégis csavarva egyet a dolgon, készült egy búgócsiga kollekció is. Ahogy a Facebookon olvashattátok már, ezeket a díszeket Hosszú-Bardócz Évi átalakított Tescos díszei ihlették. Mivel nem találtam Évi díszeihez hasonló formájú alapot, így ötöltem ki ezt a kompromisszumos megoldást.

sakkosok (3)

A nagyobb műanyag gömbökre fa sakkbábukat ragasztottam, alulra és felülre. Mivel a sakk készletet még ősszel megtizedeltem, így csak a maradékokból tudtam válogatni. A gyalog figuráit választottam. A gömbdíszek csonkjait lemetszettem, lecsiszoltam, majd Pentart expressz ragasztóval felragasztottam a gyalogokat úgy, hogy a gömbön keletkezett lyukat takarjam. Az egész formát aztán egyben alapoztam, majd lefestettem iszapszürke akrillal két rétegben, végül Petart opál repesztővel repesztettem. A repedeseket umbra viasszal rmeltem ki, amit fehér narancsolajos antikolóviasszal töröltem vissza.

sakkosok (1)

A másik verziónál a kisebb átmérőjű gömbdíszekhez az üvegsakk füstüveg figuráit használtam. Ezeknél a daraboknál csak a gömböket festettem és repesztettem. A bábukat meghagytam eredeti állapotukban és csak miután a gömbök készen lettek, üvegragaszgóval ragasztottam fel őket a helyükre. Akasztónak mindkét szetthez kis gyöngy kupakot ragasztottam egy szerelőpálcával a felső figura kobakjára. Végül vékony bársonyszalaggal kötöttem fel őket a fára.

Egy kicsit már technikásabb díszek lettek a kézzel kötött gömbök. Erről itt most csak képet mutatok. A teljes technikai leírásukat videóval kiegészítve hamarosan megtalálod itt a blogon.

Az én karácsonyi színvilágomba hosszú évekig beletartozott a piros szín. Aztán valahogy évekig nem szerepelt a palettán, bár igazából nem csak a piros, de sokáig semmilyen szín nem kapott szerepet a téli hónapokba. Arany, ezüst és fehér volt nálam évekig a terndi. Most viszont, talán a gyerekek miatt újra éledt bennem a színek utáni vágy. Így készítettem is néhány pirosas kiegészítőt.

Az abszolút kedvenc a kis piros viharlámpás, amit csak azért épp hogy megemlítek, mert a teljes tutoriált már olvashattad itt a blogon.

lámpás (1).JPG

Ahhoz azonban, hogy a kis lámpás ne egyedül képviselje a karácsony pirosát a fán, készült három szintén piros madárodú is.

IMG_1868

Ezekhez az alapot még tavasszal fűrészeltem. Most épp csak kicsit felöltöztettem őket.

A házikók tetejét Pentart sötét és Autentico szürke befejező viasszal kezeltem. Az oduk Pentart rúzspiros akrilt kaptak, majd kicsit szintén megkentem őket a szürke viasszal.

A legkisebb házikóba még festés előtt hosszanti irányba mintát martam. Egy kis bronzos dobozlábat tűztem bele kiülőnek, a lyukba pedig bronzos fém ringlit ragasztottam. A két nagyobbacskából az egyik csak egy riglit és alá egy kis fém korongot kapott. A másikra pedig egy eredeti rozsdás fém fogantyút rögzítettem. Ezt már évek óta őrzöm. Örülök, hogy végre meglett a tökéletes helye.

A játékosság nevében készítettem két üres hasú hóembert is a fára. Az ihletet szintén Évától kaptam, ugyanis ő osztotta meg azt a bizonyos videót, amiben kiszúrtam az átlátszó testű hóembereket.

hóember (6)

Persze az én megoldásom egészen más eredményt hozott, de szerintem irtó cukik lettek. A részletes leírást hamarosan hozom.

Befejezésre kerültek az átalakított játéklovak is. A Hintaló és a GuruLó is megkapta végső alakját.

Pentart akrilfestékekkel festettem át őket és egy kis sötét befejező viasszal és fehér narancsolajos antikolóviasszal piszkoltam meg. A lovacskákról már írtam korábban, itt tudod elolvasni, hogyan készültek.

Az utolsó díszről nemrég írtam itt a blogon. A kicsinosított műkorcsolya díszekről már most tudom, hogy jövőre is szerepet kapnak a karácsonyi dekorban. A technikát tovább dolgozom, hogy még élethűbb legyen a látvány.

Bár a végeredménynek nem sok köze lett a videókon látott Farmhouse karácsonyfákhoz, de nem bánom. Teljesen elégedett vagyok az összképpel. A gyermekeink nap, mint nap megcsodálják, megsimogatják a díszeket, a lányom babanyelven beszélget a hóemberekkel, a fiam pedig maga is díszítésbe fogott, így az általam feltett díszek mellett szorítottunk helyet egy kis boci formájú autónak is.

Köszönöm, hogy velem tartottál és virtuálisan körbevezethettelek a karácsonyi díszben pompázó nappalinkban. Remélem adtam inspirációt jövőre, hogy Te is alkoss néhány díszt otthonodba. Ha szükséged lenne segítségre az alkotáshoz, vagy felmerülne még néhány kérdés, írj hozzászólást vagy a képernyő jobb oldalon lévő Messenger gombra kattintva akár privát üzenetet is. Szívesen segítek. Ha van kedved kövess a Facebookon, vagy az Instagramon. Szeretettel várlak a Kreatív Tudástér Facebook csoportomban is, ahol különféle kreatív technikát ismerhetsz meg és megmutathatod saját alkotásaidat is.

“Karácsony Nálunk Part2” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...