Az Annie’s ajtódíszek talán legjellemzőbb vonása az a széles felületű, sík fazonú, ajtóra simuló forma, amihez a koszorú alapot én magam készítem.

Az évek során sokat változott a felépítése, mindig attól függően milyen alapanyaghoz jutottam hozzá. Ez a mostani verzió már egy éve működig és egy ideig nem is áll szándékomban fejleszteni rajta, mert jelenleg minden vele kapcsolatos igényemnek megfelel.

Az elkészítéséhez vastag kartonra, polifoamra, maszkoló szalagra (festő szalag) és textilre van szükség

 

  1. a forma

A koszorúalap teste vastag kartonpapír. Ez jelen esetben egy pizzás doboz teteje, de bármilyen keményebb karton megteszi. Én most egy 21 cm átmérőjű alapot készítek, amihez 20cm átmérőjű kört kell kivágnom, mert a vastagságot adó réteg az átmérőt is növelni fogja, 1 cm-rel. A koszorúformához a kör közepébe egy kisebb kört rajzolok. Itt nem szoktam mérni, de nagyjából így néz ki:
20 cm teljes átmérő, 10 cm belső átmérő, 5 cm alap szélesség

 

Ha ez megvan, kivágom a formát.  Nem baj, ha a vágás nem lesz tökéletes, mert semmi nem fog látszódni belőle a kész alapon.

  1. az alap vastagsága

A kivágott karton karikámat 5 cm széles polifoam szerű csíkkal tekerem körbe úgy, hogy a csíkok fedésben legyenek. Ennek az a végeredménye, hogy a koszorúalap belső íve kicsit vastagabb lesz, mint a külső, vagyis az alap kifelé ék alakban keskenyedik.

Érdemes figyelni rá, hogy a fedések nagyjából egyformák legyenek, különben nagyon egyenetlen lesz a végeredmény. Amikor körbeértem ragasztószalaggal rögzítem ezt a réteget, mert a ragasztópisztoly hője megolvasztaná az anyagot. A dilatációs szalagot, 10cm széles, 5m hosszú kiszerelésben beszerezheted a shopban itt, . Ezt egy ilyen kis alaphoz hosszában ketté kell vágni. A célnak amúgy teljesen megfelel a régi elhasznált polifoam tornaszőnyeg is, vagy vágható vatelin bélés, esetleg vastagabb polár anyag.

  1. a vízzáró réteg

Következő lépésben maszkoló szalag kerül az alapra. Az előbbihez hasonló módon kis fedéssel tekerem körbe vele az alapot, majd jól átsimogatom, hogy mindenhol kellően megtapadjon. A maszkoló szalag viaszos felületének köszönhetően az alap teste védve van a nedvességtől és így már a forró ragasztót is bírja.

  1. ragasztható felület kialakítása

Annak ellenére, hogy a maszkoló szalag már jól tűri a ragasztópisztoly hőjét, az amúgy nagyon hasznos, viaszos felület azonban nem biztosít jó tapadást a ragasztónak, ezért utolsó rétegnek csíkokra vágott textillel borítom be az alapot. Ez lehet akár szaténszalag is, de mivel az alapokat innen még tovább díszítem, így nem szeretek szalagot pazarolni rá. A textilt ha lehet úgy választom, hogy harmonizáljon a majdani kopogtató színeivel. Tehát világos ajtódíszhez világos anyagot választok, de például egy kávészemekkel leragasztott ajtódíszhez sötétbarna anyagot szoktam választani.

Ha szívesen megnéznéd, milyen ajtódíszeket készítek ezekből a koszorú alapokból, akkor kövess a Facebookon, hogy mindig értesülhess a legújabb alkotásokról.