Csinos, harmonikus ajtódísz „mindent bele” maradékokból.

Mit a legtöbb alkotó szellem én is hajlamos vagyok minden apró mütyürt begyűjteni, megmenteni, „Jó lesz az még valamire”. Nincs ez másként a száraz termésekkel sem. A zacskók alján maradt utolsó néhány darabot is mindig elrakom és amikor összegyűlik egy ajtódíszre való akkor egyben felhasználom az egészet. Ahhoz azonban, hogy a sok különböző árnyalatú, formájú és textúrájú alapanyagot végül egy szép és harmonikus összeállításba rendezzem, szükség van egy apró trükkre.

Egyik kedvenc beszerzőhelyemen a Kosárboltban találtam rá egy áttört mintás, kör alakú, fa díszítőelemre, amit rögtön tudtam, hogy egy ajtódísz közepébe szeretnék tenni.  Készítettem hozzá egy sík formájú koszorúalapot, erről itt olvashatsz bővebben, amit úgy alkottam meg, hogy a közepén a lyuk kb. 10cm átmérőjű legyen, hogy a kis díszem pont bele passzoljon. Ragasztópisztollyal be is ragasztottam a helyére, majd elkezdtem felragasztani a különféle terméseket is szépen elrendezve.

Az alapanyagokból most a világos művirág szirmokat, a karácsonyi maradék hamvas, natúr és maratott terméseket és az őszről átmentett műanyag bogyókat válogattam össze. A köztük lévő réseket izlandi zuzmóval töltöttem ki. Igyekeztem olyan tömören összedolgozni, hogy a koszorú alap sehol ne látszódjon ki. Miután körbe értem jött a varázslat.

  

Az egészet vékonyan megfújtam fehér akril festékkel, amitől a különböző árnyalatú termések egy egységes hamvas réteget kaptak. Máris sokkal harmonikusabb lett az összhatás. Mivel így nagyon télies hangulatúnak találtam, a festék száradása után még dolgoztam bele a múltkor készített apróbb hamvas levélkékből. Tettem hozzá néhány habrózsát és a már említett őszi bogyókat, amiket szintén akrilfestékkel hamvasítottam, hogy tompítsak a rikító narancssárga színén.

  

Ezután már csak egy akasztót kellet készíteni. Ehhez egy vékony, krémszínű, szatén szalagot választottam, amit csomóra kötve, ragasztópisztollyal rögzítettem az alap hátoldalára úgy, hogy csak picit lógjon túl az alapon, majd egy darab filc anyaggal fedem.

Ezt a lépést én mindig a végére hagyom, mert szerintem könnyebb a kész koszorún megtalálni a megfelelő rögzítési pontot, mint végig ahhoz igazodni.

Ha tetszett az ajtódísz kövess a Facebookon, ahol még  több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy nézd meg az eddig készült összes alkotásomat a Pinterest táblámon.