Egy izgalmas feladatot kaptam a minap. Egy Piterestről mentett őszi tökös dekorációt kellett megalkotnom tartós verzióban. Nagyon örültem neki, ugyanis a szóban forgó tök dekorációval már én is szemeztem korábban és bár eredeti valójában terveztem elkészíteni, így mégiscsak nagyobb kihívás volt a megalkotása.

A tartósság miatt az élő tök szóba sem jöhetett. Valamiből tehát készítenem kellett egy nagyméretű, belül üreges tökformát, amibe aztán a kis macska tököket elrendezhettem.

 kép forrása: Pinterest

Először arra gondoltam, hogy két vaskos szalma koszorút dolgozok össze, de végül úgy ítéltem, hogy túl kicsike lenne a lyuk a közepén és túl vaskos lenne a tök fala. Kicsit filigránabb megoldást kellet találnom, így esett a választásom egy kerek dobozra. Ez egy kosárboltos papírdoboz szett középső mérete lett. Mivel a dobozhoz tető is tartozik, így nem volt kérdés, hogy abból alkotom meg a tök kalapját.

Kicsit persze ki kellett párnáznom kívülről, mielőtt bevontam a narancssárga anyaggal, ami egyébként egy babapulcsi. Sajnos nem hordtuk, mire jó lett volna méretben megérkezett a nyár, most meg már kicsi a gyerekeinknek. A párnázáshoz, mivel kéznél volt, a koszorúknál is használt dilatációs csíkot vettem elő, de a célnak teljesen megfelel néhány réteg szabható flíz is.

A doboz pont olyan magas, mint amilyen széles a dilatációs csík, így először csak simán 2 rétegben körbetekertem a dobozt. A következő rétegnél a 10 cm-es csíkot kettévágtam úgy, hogy kb. 6cm és 4 cm-es csíkokat kapjak. Ebből a szélesebbet tekertem fel először a doboz oldalának közepére, majd rá a vékonyabbat, szintén középre. Ettől pocakosodik kicsit a tök oldala.

Mivel jelen esetben fontos volt, hogy a felület puha maradjon, így a víztaszító maszkoló szalagot, most nem használtam. Ennek hiányában azonban a dilatációs csíkok szélei túlságosan határozottan átlátszódtak az anyagon, úgyhogy végül még egy réteg került a dobozra, újra teljes szélességében.

Jöhetett a narancssárga anyag. Ez a pulcsi több szempontból kiváló választásnak bizonyult. Először is a színe tökéletes volt és a mintázata is egészen jól passzolt az összképbe.

Egy kicsit azonban az anyag lehetett volna puhább. Nem volt kifejezetten merev, csak valahogy a ráfeszített kötélzet, amivel a tök bordázatát imitálom, nem mélyedt eléggé bele az anyagba. Ennek persze a dilatációs csík is alásegített, úgyhogy végül egy újabb trükkhöz folyamodtam. A narancs anyag alá egy réteg belső bélés-szőrmét is betuszkoltam.

Így már teljesen megfelelő volt a felület. Kellően rugalmas, mégis elég feszes ahhoz, hogy az anyag ne gyűrődjön a behúzásoknál. Egy problémám még akadt azért. A pulcsi mérete széltében ugyan teljesen megfelelt, de a nyakmegoldás miatt, amit persze kivágtam, egy szakaszon nem ért fel az anyag a doboz pereméig. A hiányzó részhez a doboz teljes magasságában egy plusz réteg anyagot ragasztottam, így tüntetve el a lyukat. Az illesztésekre a behúzások után pedig szalag került, így a toldás nem is látszik.

A huzatot felül behajtottam a doboz belsejébe alul pedig a doboz aljához ragasztottam.

Ezután egy pontozóval kilyukasztgattam a doboz alját ott, ahova a tök barázdáit terveztem. Igyekeztem, minél inkább a doboz szélén maradni, hogy a később bekerülő belső bélést ne tartsák el a bent feszülő fonalak.

Erős fonallal végigöltögettem a doboz oldalát, az előre ászúrt lyukakon keresztül haladva.

Jöhetett a szalag díszítés. Random elosztásban, mindenféle jópofa mintázatú szalagot rögzítettem a tök oldalára. Alul a doboz aljához felül pedig a doboz belsejébe hajtva ragasztottam le a végeket.

A tök kalapját a doboz tetejéből alkottam meg.

A tető peremből kicsit visszavágtam.

A pulcsi szétvágott kis ujjaiból egy téglalap formát öltöttem össze és a peremre ragasztottam, úgy, hogy a többlet anyag felülre került.

A kalapot feltöltöttem szilikonizált poliészter golyó töltőanyaggal. Én elsősorban amigurumikhoz használom, ahhoz szerintem ez a legjobb, de a tök kalaphoz ugyan úgy megfelel a sima flíz is feltépkedve.

A kitömött kalap tetejét körbeöltöttem, majd az anyagot befelé hajtva összehúztam és elvarrtam.

A karton tető közepére alulról nagy lyukat szúrtam és ezen a lyukon keresztül öltögettem körbe a kalapot, hogy a tök barázdák kialakuljanak.

A tetőbe, hogy a behúzó fonal ne látszódjon egy filc lapot szabtam, amit ragasztópisztollyal rögzítettem.

A kalapra a kis szár darabot úgy oldottam meg, hogy egy darabka anyagot sűrűn körbetekertem spárgával. a végeken a spárgát ragasztottam is, hogy véletlenül se pöndörödjön le az anyagról. A tök felöli részre pedig több soron is tekertem spárgát, hogy az eredetihez hasonlóan a szár az illeszkedésnél vastagodjon.

A kalap aljába a filc anyagon átszúrva a lyukba egy erős pálcát ragasztottam. Ehhez egy orchidea támaszt választottam.

A tök belseje is filc anyagból kapott bélést. Ez a lépés sajnos valahogy kimaradt a fotózásból, de azért elmondom. A doboz belsejébe alulra szintén megfelelő körformát vágtam. Az oldalába pedig egy téglalapot. Vagyis kettőt, mert egy nem ért körbe. Ezt úgy ragasztottam be, hogy a behajtott anyag és a szalagvégek a filc alá kerüljenek. Végül belül az alsó illesztésnél még egy keskeny csíkot ragasztottam, mivel a bordákat behúzó fonalak miatt, minden igyekezetem ellenére a körforma nem illeszkedett tökéletesen.

A tök belsejébe száraz tűzőhabot tettem, amit mű levelekkel és natúr raffiával takartam el. Végül egy filc lap került a karton aljára is, szintén letakarva a szalag végeket.

A kis cica tökök alapjához az előző cikkemben itt találsz leírást. A téglalapból szabott, oldalán is varrott fazonból készültek.

Aljukba ugyancsak orchidea támasz pálcát ragasztottam, száruk pedig szintén spárgából készült.

A macskásításhoz filc anyagból kis háromszögeket vágtam. a közepüket kevés ragasztóval összecsippentettem, hogy kicsit homorúak legyenek, majd pöttyös anyagból kis fülbelsőt ragasztottam beléjük.

A szemek és az orr szintén fekete filc anyag. A bajuszokat pedig a kis söprűm sötét sörtéiből kölcsönöztem. Méretre vágtam és kis Pentart expressz ragasztóba mártva a végüket az anyagba tűztem őket.

A felkérésben 4 cicát egyeztettünk így az én tököcskémben négy cicus pislog. Egy fehér, egy szürke, egy barna és egy zsemle.

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál tőlem hasonló ötleteket és megoldásokat, akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagrammon ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről. Ha pedig szeretnéd te is megmutatni a munkáidat, vagy szívesen tanulnál új technikákat más kreatív alkotóktól, akkor szeretettel várunk a Kreatív Tudástér Facebook csoportban.