Még tavaly készítettem néhány gombakalapot, amit egy keramikus ismerős segítségével sikerült kemencében kiégettetni. Szeretek ilyen apróságokkal molyolni és szeretek mindenféle anyagot kipróbálni ezért készítettem ezeket a gombákat agyagból, de egyszerű levegőn száradó gyurmából is elkészíthetőek. Legközelebb az egyszerűség kedvéért azt is kipróbálom.

 

A gombákhoz vékony ágakból készítettem szárat. A megpucolt gallyakat Pentart express ragasztóval ragasztottam össze a kalapokkal. Ehhez fogpiszkálót használtam tiplinek. A levegőn száradó gyurmával talán annyival egyszerűbb dolgom lesz, hogy ott a kalapot tudom egyből a szárra dolgozva szárítani és akkor nem kell ez a fogpiszkálós tipli megoldás.

  

Az összedolgozás után a kalap tövénél ragasztószalaggal takartam a szárat, hogy a festés során azt ne maszatoljam össze. Aztán a kis gombákat száraz tűzőhabba szurkáltam, így kényelmesen tudtak száradni festés után.

 

Először egy réteg alapozót kapott az agyag, majd a gombák felét rozsdás-narancssárgára, másik felét olaj-zöldre festettem. Az itthon lévő festékeim között nem találtam megfelelő árnyalatot ezért a színeket magam kevertem és mivel több rétegben próbálgattam az árnyalatokat, sokszor meg sem várva a száradást, így itt-ott márványos lett az eredmény, ami nekem nagyon tetszik. Ezután a kalapok alját krémszínűre festettem és föld-barna akrillal, vékony ecsettel rajzoltam meg a spóratokokat.

Mivel most mindenen a repesztést gyakorlom, ezért a kalapok is kaptak a Pentart Kétkomponensű klasszikus repesztőlakkjából, aztán pedig Bitumenes antikoló pasztával kentem át őket, hogy a repedések látszódjanak. A különböző Repesztőlakkok használatáról itt egy nagyon jó termékismertető. Annak ellenére, hogy ezekkel a lakkokkal a repesztés nem egy nagy ördöngösség, én sokszor mégsem vagyok elégedett az eredménnyel, nem úgy sikerül, ahogy elképzeltem. Ennek a gyakorlatlanságomon kívül az is lehet az oka, hogy még nem a megfelelő tárgyakon használom ezt a technikát, de hát gyakorolni, tapasztalni és egyszer majd mondhatom, hogy pont így akartam.

 

Most viszont az általam alig közepesre minősített repesztés miatt még nagyon hiányzott valami a gombákra, ezért apró fehér akril pöttyökkel díszítettem még a kalapokat. Ehhez egy acél pöttyözőt használtam, de akár lakfilccel is meg lehet oldani. Így már nekem is tetsző formát kaptak a gombák és készen álltak arra, hogy bedolgozzam őket.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon, ahol még  több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy nézd meg az eddig készült összes alkotásomat a Pinterest táblámon.