Összetört tervek Part 2 – avagy az olajlámpás harmadik élete

Még karácsony előtt meséltem Nektek az olajlámpásról, amit lelkes átalakítás közben sikerült összetörnöm. Szegény lámpás második élete nem volt túl hosszú, de nem hagyhattam, hogy a szerencsétlen eset után az enyészeté legyen.

IMG_0081

Megpróbáltam olyan szemmel nézni az összetört lámpás maradványait, hogy kizárjam az eredeti búra hiányát, de az üveg tartozék nélkül rettentően hétköznapi asztaldísz fazonja volt az olajtartálynak. Körbenéztem a lakásban hátha találok valamit. Össze is szedtem egy törött partvisnyelet, egy fém korongot, ami valamikor egy mécsestartó alja volt, egy jó nagy öblös borospoharat, egy üvegsakk gyalogot, és a legcukibb, eddig féltve őrzött figurámat. Úgy hangzik mintha ez gyorsan ment volna, de ellenkezőleg. Egy egész napot vett igénybe mire összeállt a dolog a fejemben. Ilyenkor sokszor mellékvágányon is zakatol az agyam. Ötletek merülnek fel és kerülnek elvetésre, míg végül megtalálom a legjobb megoldást, és sokszor még az elkészítés után is eszembe jut ez az, hogy lehetett volna egyszerűbben, szebben, jobban kivitelezni. Ilyenkor, ha még van rá mód, korrigálok a dolgon, ha nincs, akkor tudom legközelebb hogyan fogjak hozzá.

Tehát összeszedtem néhány, önmagukban haszontalannak tűnő alkatrészt és újra nekigyürkőztem a lámpásnak.

A kiálló kanóctartó csonkkal nem tudtam mit kezdeni, ahhoz keskeny, hogy bármit rögzítsek rá, de ha meg kivágom akkor ez csak egy fém doboz lesz díszítve, semmi több. Ehhez kellet a partvisnyél.

IMG_0083

Levágtam belőle egy olyan magas darabot, ami éppen eltakarja a kiálló csonkot. Mivel kb minden szerszámunk a felújítás miatt már az új házban volt, így egyetlen eszköz állt csak a rendelkezésemre a művelet végrehajtásához. A Skyl multifunkciós kisgépem. Jó sok alkatrészem van hozzá, aminek 5 év alatt még a felét sem sikerült kipróbálnom, azt sem tudom melyik mire való. A házfelújítás alatt azonban megismerkedtem egy-két szerszámmal, géppel és néhány tartozékkal, persze a nagyokkal, de szerencsére a Skylhez kapott szettből így már könnyedén kiválasztottam a fém nyélhez való vágókorongot.

A levágott rudat a csonkra húztam és alaposan beragasztózva odarögzítettem.

IMG_0085

A fém mécsestartó talpat, erre már könnyebb volt rögzíteni. Egy kis LocTitle gél pillanatragasztó és egy nagy csavar segítségével, amit a kanóctartó csonkba tekertem bele, hozzáfogattam a mécsestartó talpát a lámpáshoz.

IMG_0110

A boros poharat eltörtem. De ezúttal szándékosan. Öngyújtóval melegítettem a szárát közel a kehelyhez, majd az átmelegedett üveget hideg vízsugár alá tettem és el is pattant annak rendje és módja szerit. A talpat a hosszabb szárrésszel persze eltettem… jó lesz az még.

Papír körömreszelővel lecsiszoltam a törésvonalat, hogy ne vágjon az üveg.

A pohár és a mécsestartó talp szerencsémre tökéletesen passzolt egymáshoz. A fém talpat megkentem Heavy Body géllel, hogy tudjak rá ragasztani.

IMG_0113

Mivel ez alatt a búra alatt nagyobb a hely nem a kis házas verziót készítettem el, hanem két kis havas fenyő mellé a kedvencemet, a szürke őzgidát tettem.

IMG_0115

Ezt a kis gidát még ősszel szereztem, de sehogy nem találtam a helyét. Ide viszont tökéletesen illett. Az elemeket a talpra ragasztottam, kicsit körbe mű-havaztam, majd a pillanatragasztóval végigkentem a fém tálca peremét és beragasztottam a búrát a helyére. Az előzményekben is említett Pentart textil és bőrfestékkel festett csipkét lementettem az eltört lámpás búráról. Ide ugyan kevés volt, de akadt még egy kicsi darab belőle, úgyhogy azzal körberagasztottam a borospohár búra peremét. Ismét a Heavy Bady gélt vetettem be és az üvegen hagytam megszáradni a frissen festett csipke toldást.

IMG_0240

Mikor megszáradt egy kis bronz és ezüst Petart antikoló viasszal átsimítottam, de ezúttal nagyon vigyáztam nehogy megint eltörjem az üveget.

Végül a borospohárból lett kupola megmaradt szárára pillanatragasztóval felragasztottam az üvegsakk fehér gyalogját.

IMG_0235

Így kapott új életet ez az ütött kopott, végül darabokra tört olajlámpás.

…Bing nyuszinak a meséből igaza lett.
„Ha azt hiszed, hogy elrontottál valamit, talán még nincs is kész!”
Most már úgy érzem készen van.

Ha tetszett ez az átalakítás és szívesen olvasnál még hasonló ötleteket, akkor követhetsz a Facebookon, vagy az Instagramon.

Leave a Reply

Loading...