Hóvirág – én így készítem

Már tavaly is nagyon közkedvelt téma volt a bakuli termésből készített hóvirág. Én magam a Pinteresten futottam bele először ebbe a jópofa ötletbe, de az igazi ihletet akárcsak később a karácsonyi kötött gömböknél, itt is P. Horváth Patrícia hozta meg az általa készített rozsdás verzióval.

Mivel épp akkor vált szerelemmé a Pentart rozsda effekt szettje, így nem volt kérdés ki kellett próbálnom. Két egész csokorra való hóvirágot gyártottam és készítettem hozzá kis kerti tündéreket is, hogy legyen valami „hozzá adott érték” is az alkotásomban.  Eredetileg csak arról terveztem írni, de mivel sokan kérdezitek a készítőket és engem is, hogyan lássatok neki a hóvirágnak ezért most azt is megmutatom, én hogyan készítem. Remélem, ezzel segítek kicsit a tapasztalatlanabb alkotóknak.

*

Én két változatát szeretem a hóvirágoknak. Az egyik a fent említett rozsdás változat, a másik a hagyományos zöld, amit én kicsit vintage hangulatúra alkotok. Na de kezdjük az elején.

 

IMG_4339

 

A hóvirágokat Bakuli termésből és 1,6mm-es úgynevezett koszorúdrótból, a leveleket pedig sörös dobozból készítettem.

 

IMG_3809

 

Először a bakuli terméseket megfúrom. Ehhez nagyon vékony fúrószárat használok és kis fordulatszámmal dolgoztatom a multi funkciós Skyl-t. A drót szárat hobby ragasztóval ragasztom a lyukba.

 

 

Sok postban olvastam, hogy fúrás során a bakuli elveszti a kupakját. Ha nálam ez történik, Pentart expresszel visszaragasztom a kupakot, ha törik, akkor nem lesz belőle hóvirág, de egy ajtódíszbe még felhasználható a termés.

 


Ha nincs otthon fúró, akkor sem kell feladni.

Van más megoldás is a bakulik drótozásához, amivel szépen lehet kivitelezni a műveletet. Ezt a Kreatív Tudástér csoportban Dombiné Szolga Anikótól lestem. Ő egy gyöngyöt ragaszt a bakulira és abba ragasztja a drót szárat.

Ez is szuper megoldás!

Dombiné1
Dombiné Szolga Anikó munkája

 


 

 

Ha a virág feje a helyén, akkor jöhet a festés.

A hóvirág szirmait tavaly még ecsettel festegettem meg, idén viszont épp volt itthon fehér krétafesték spray-m, így azzal oldottam meg a festést. Mindkét módszerrel minimum kétszer kell felvinni a festéket, hogy jól fedjen és a minőségre való tekintettel a hóvirágok szirmait belül is fehérre festem. Úgy az igazi.

 

IMG_3828

 

A bakuli kupakját és a drót szárat ezután stílustól függően színezem. A rozsdához csak a fehérre fújt kupakot festettem iszap  szürke matt akrillal, hogy ne virítson majd ki a rozsda alól a fehérre összefújkált kupak.

 

IMG_3834

 

Ezután jön az öntapadósra száradó ragasztó, a szirmokon kívül mindenhova, majd amikor az megszárad, megszórom a hóvirágot a rozsda effekt szett vasporával. A reagenseket ezúttal egy pohárban vegyítem és a három árnyalat elegyét ecsettel viszem fel a vasporral bevont, rozsdázandó felületre. agyon ügyelek rá, hogy a szép fehér szirmokra ne kerüljön a reagensekből, mert csúnyán megszínezik. Ha mégis rácsodul, akkor bizony újra kell festeni a szirmot.

 

IMG_4355.JPG

 

Most kérdezhetnétek, hogy mért nem előbb a rozsda és aztán a szirmok fehérje?Hát azért mert akkor nem tudom sprayvel fújni, pedig 50 szálnál azért ez sokkal hatékonyabb megoldás, még úgy is hogy ügyeskedi kell a rozsdával.

A zöld változat esetében először egy réteg alapozóval festettem le a drótszárat, majd csak utána jött a szín.

 

IMG_4359.JPG

 

 

Ehhez a Petart töviszöld matt akrilját választottam. Ez a kellemesen visszafogott árnyalat nagyon jól mutat vintage körítéssel. Bár az akril zárást nem igényel, azért száradás után Pentart matt lakkal is átkentem, hogy még jobban védjem a festékréteget.

A Hóvirágok levélzetéhez sörös dobozokat hasznosítottam újra. Erre is ezer féle megoldást látni Pinteresten és Facebookon is és akár egy vastagabb kartonból is meg lehet oldani, de ha már rozsda legalább fém legyen alatta. Úgyhogy én fémdobozból szabtam.

 

Alapos mosogatás után, a dobozok tetejét és alját levágva felcsíkoztam a palástot. A csíkokat ezután domborítottam. Több réteg puha rongyra tettem a levelet és egy gömbölyű végű tárggyal (ami lehet akár egy golyóstoll is, de esetemben pontozó), vonalzó mellett berajzoltam a levél erezetét. Végül ívre vágtam a leveleket.

 

A festés menete hagyományosan először alapozó, majd szín matt akrillal, végül a zöld matt lakkot kapott, az iszapszürke pedig ragasztót, vasport és reagenseket. Mindezt a levél mindkét oldalán.

Bizony jó kis türelemjáték.

 

 

Amikor minden alkotórész elkészül, összeállítom a hóvirágot. A levél alját a domborított erezet mentén kettéhajtom és egy kevés pillanatragasztóval megcseppentve a drótszár köré fogom. Amikor megragad egy szártakaró szalaggal is összedolgozom a levelet a szárral. A két leveles hóvirágoknál az első levél alá, vele szembe fordítva ragasztom fel a második levelet és szinté szártakaróval rögzítem.

 

IMG_4284

 

A tavalyi csokroknak egy-egy rönkön találtam helyet.

 

2 (2).jpg

 

A rönkök tetejét megfúrva rögzítettem bele a hóvirágokat, majd kevés zuzmóval, kis csigával spárga és rozsdás drótból kötött masnival díszítettem a rönköket. Idén viszont nincs megfelelő faanyagom ehhez, így ezúttal saját fejlesztésű technikával készítek “rönk” kaspókat a hóvirágoknak. Ezekről ITT olvashatsz, bővebben. A hóvirág-tündérek viszont idén is részei lesznek a kompozíciónak.. Ha kíváncsi vagy rá hogyan készülnek, a folytatásban azt is megmutatom.

Katt IDE a tündérek elkészítésének útmutatójához.

Követhetsz a Facebookon, vagy gyűjts velem  további ötleteket a Pinteresten.  Ha pedig szeretnéd te is megmutatni a munkáidat, vagy szívesen tanulnál új technikákat más kreatív alkotóktól, akkor szeretettel várunk a Kreatív Tudástér Facebook csoportban.

“Hóvirág – én így készítem” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...