Sziklaszirt bögrében

Ismét sziklákat készítettem, de ezúttal nem koszorú alapra. Sikerült ugyanis beszereznem két nagy méretű bögrét, amiknek gyönyörű vintage kék zománcozott felülete adta a témát, hogy valami igazi nyári, tengeri hangulatú asztaldíszt készítsek belőlük.

Ez a két kis mécsestartós asztaldísz amúgy is megérdemel néhány szót, mert bár nem hibátlan kivitelben, de a mécsestartó világítótornyokat is én magam esztergáltam hozzá. Mivel nem vagyok nagy tudora az asztalos munkának, erről egyenlőre nem tudok bővebben írni. Inkább csak bele, bele kóstolgatok, de biztosan fogtok még esztergált elemmel találkozni az alkotásimban.

Remélhetőleg a gyakorlásnak köszönhetően szépen lassan csiszolódik majd az technikám, de ha szeretnéd azért meglesheted, hogyan formálódott a késem alatt a kis világítótorony, amit egy esztergált korlátelem átdolgozásával készítettem.

 

 

Ezekben az asztaldíszekben nem csak a világítótornyok az érdekesek. A korábban már bemutatott saját készítésű sziklák is újra feltűnnek, ugyanis ezekből készült a sziklaszirt, amin a világítótornyok magasodnak.

A kopogtatóra készített sziklafalról írt cikket itt olvashatod.

Most pedig kiegészíteném a már leírtakat és megmutatom, hogyan készíthető el a sziklaszirt egy bögrébe.

 

 

Tulajdonképpen az alap ugyan úgy készül, mint az ajtódísznél, annyi a trükk, hogy a bögre száját körben leragasztottam maszkoló szalaggal, hogy a festés és antikolás közben a zománcot ne maszatoljam össze. A ragasztószalagot nem hajtottam a bögre száján túl, épp csak a pereméhez illesztettem a szélét, hogy a munka végeztével ki tudjam húzni a bögre szájára lógó sziklák alól is.

 

 

Az alufóliából gyűrt szikla gombócokat, ragasztópisztollyal rögzítettem, a bögrébe helyezett száraz tűzőhabhoz. A stabil rögzítés érdekében U lakú dróttal átszúrva is rögzítettem. Ezután, csak úgy, mint az ajtódísz esetében, alapoztam, majd kőpasztával festettem le a sziklákat. Száradás után Pentart bitumenes umbra pasztával és fehér narancsolajos pasztával is átdörgöltem, majd helyenként decoupage ragasztóval kentem meg és megszórtam homokkal. Miután minden teljesen megszáradt, a maszkoló szalagot eltávolítottam a bögre szájáról.

 

 

A világító tornyokat stabilan rögzítettem és körülöttük a tenger kincseivel díszítettem a bögréket. Végül a mécsestartó üvegeket a tornyok tetejére ragasztottam. A kis üveg kelyhek rögzítéséhez speciális üvegragasztót használtam, amit barkácsboltban vásároltam. Jó sok mécsestartó ragasztására elég lesz, nagy hasznát fogom venni a karácsonyi szezonban.

 

 

Az üveg ragasztásával kapcsolatban fontos megjegyeznem, hogy mécses üveget semmiképpen ne ragassz ragasztópisztollyal, mert a mécses hője megolvasztja a ragasztót. A tűzbiztonság miatt mindig nagyon körültekintően járj el a mécsesek és gyertyák rögzítésénél és égő gyertyát sose hagyj őrizetlenül!

Ha tetszett a cikk kövess a Facebookon és az Instagrammon, ahol még  több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy nézd meg az eddig készült összes alkotásomat a Pinterest táblámon.

Leave a Reply

Loading...