Rusztikus kőtojás tésztamozaikkal

Egyik éjszaka a netet böngészve érdekes dolgot találtam a YouTube-on. A videóban egy hölgy csigatésztát ragasztgatott hungarocell gömbre, majd lefújta bronzszínű akril festékkel. Nem emlékszem pontosan, talán karácsonyi dekorációnak szánta, minden esetre a technika megmaradt a fejemben és elő is jött, amikor a tavaszi alapanyagaimat átnézve egy nagyméretű hungarocell tojásra akadtam. Kissé karcos volt és itt-ott be is nyomódott, ezért mindenképp olyan technikát kellett választanom a díszítésére, ami elrejti ezeket a hibákat. Így jött az ötlet, hogy kipróbálom ezt a – minek is nevezzem? – tészta mozaik technikát.

Pontos instrukciók híján, magamnak kellett kitalálnom, hogyan is hozzam ezt össze. Először is megkértem a férjemet, hogy hozzon egy zacskóval a legapróbb, legkagylószerűbb tésztából, amit talál és Ő hozott. Abban biztos voltam, hogy a kis tészták felragasztásához, nem megfelelő eszköz a ragasztópisztoly. Egyrészt mert nem akartam össze-vissza égetni magam, másrészt, mert a hungarocell megolvad a forró szilikontól. Így tehát elővettem a kincses dobozomat és kitúrtam belőle a Pentart Expressz ragasztómat.

A tojás közepén lévő sorja csíkon kezdtem a ragasztást. Egy kis csíkot húztam a ragasztóval, majd szép sorban csipesszel belenyomkodtam a kis tészta kagylókat.

Igen ez pontosan olyan pepecselős művelet, mint amilyennek látszik, de szerintem megéri a fáradozást, mert nagyon különleges lesz a végeredmény.

Szóval ragasztottam és ragasztottam és ragasztottam. Először a tojás felső részét, majd középre visszatérve elindultam lefelé és… ragasztottam.

Szerencsére az Expressz ragasztó gyorsan köt, de nem annyira gyorsan, hogy kapkodni kelljen. Ehhez a művelethez kiváló választásnak bizonyult. Kb. 2 sor távolságban már fixen megfogta a tésztákat. Így a ragasztás során az esetleges hibákat az előző sorban még ki tudtam javítani, lejjebb pedig már biztonságosan megfoghattam a tésztával kirakott szakaszt.

Egy bő óra ragasztgatás után körbeértem a tojáson. Egy picit hagytam még száradni az utolsó sorokon a ragasztót, aztán az egészet lekentem fehér Alapozó festékkel.

Az alapozó száradása után a Pentart Kőhatású pasztájának Homokkő árnyalatával dolgoztam át a felületet. Ezt stencilező ecsettel vittem fel két rétegben, hogy mindenhol fedje a tésztákat és jusson a mélyedésekbe is belőle.

A rusztikus kő hatás eléréséhez Bitumenes Umbra Antikoló pasztát használtam, amit ecset segítségével a mélyedésekbe is bedolgoztam, majd pamuta anyaggal visszatöröltem. Ezután a fehér színű Narancsolajos Antikoló pasztával is átdörzsöltem a tojást. Itt már nem fektettem akkora hangsúlyt a mélyedésekre, inkább csak a kidomborodó felületek kaptak a pasztából.

A tésztának és a kőpasztának köszönhetően nagyon izgalmas felületet kapott a hungarocell tojás. Már csak a megfelelő kompozíciót kellett megalkotnom neki. Kíváncsi vagy rá? ITT megnézheted a folytatást és egy újabb konyhai trükkről is olvashatsz.

Ha tetszett az ötlet kövess a Facebookon és az Instagrammon, ahol még több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy nézd meg az eddig készült összes alkotásomat a Pinterest táblámon.

Leave a Reply

Loading...