Óriás makkok

Napok óta kutakodok a mentett anyagaim között, de sehol nem találom azt a videót, ami alapján ezek az óriás makkos függők készültek. Valamikor, valahol láttam és abban is biztos vagyok, hogy elmenetettem az anyagot, mert annyira egyszerű és nagyszerű ötlet, hogy azonnal felkerült a bakancslistámra…. mindenesetre megosztom veletek, hogyan készültek nálam ezek a nem saját ötletből eredő óriás makkok.

Az alap 10cm-es hugarocell tojás és levegőn száradó gyurma, továbbá szükség van hozzá egy mandala öntőformára. Én a Stemperia ” 40267 Lágy PVC öntőforma, A4 – Szenvedély kerek csipke K3PTA494″ fomáját használtam.

A hungarocell tojások gömbölyűbb felét levágtam és kicsit meg is faragtam.

 

 

Levegőn száradó gyurmát jól átgyúrtam és a nekem legjobban tetsző csipke formába nyomkodtam.

 

 

A pvc formából szépen ki lehet fordítani a gyurmát, de ha nem boldogulsz vele, akkor egy kis hintőporral szórd be előbb a formát és utána nyomkodd bele a gyurmát.

Az így megformázott kupakot óvatosan a tojás megskalpolt felére illesztettem és addig, addig “simogattam”, forgattam a kezemben, míg szepen körülölelte azt.

 

 

Ezt a műveletet nagyon óvatosan érdemes végezni, hogy a minta ne torzuljon.  Majd miután a csipke minta felvette a tojás formáját, leemeltem róla és a belső felét megkenve expressz ragasztóval. A ragasztáshoz persze más hobby ragasztó is megfelel, de nekem ez az egyik kedvencem.

Tojástartóba helyezve hagytam megszáradni a kupakokat. Két nap száradás után az egyik makkot mészkő árnyalatú köhatású pasztával festettem le, míg a másikhoz a cement árnyalatút használtam.

 

 

 

A hungarocell 2 réteg kőpasztát kapott, a kupak 1 réteget, hogy a mintát ne takarjam nagyon. A rétegek között hagytam megszáradnia  pasztát, majd amikor az utolsó réteg is kikeményedett egy papírreszelővel megcsiszoltam a tojás felületét. Ettől a köhatás autentikusabb.

 

 

Az antikoláshoz három féle viazt használtam.

A mészkő makkokat Autentico Taupe viasszal és Pentart Barna befejező viasszal dolgoztam át.

 

 

A cement árnyalatú makkokat pedig a Pentart barna befejező viaszával dolgoztam meg, amit kissé higítottam a színtelen viasszal.

 

 

Az alábbi képen jól látszanak az árnyalatok, amit a három viasz kombinálásával értem el.

 

 

Akasztónak egy milton kapcsot variáltam össze egy virág formájó gyöngy kupakkal.

 

Bár a kőhatású paszta a rajta lévő viaszréteggel vízálló, maga a levegőn szaradó gyurma, sajnos nem az, ezért nem alkalmas kültéri dekorációnak. Így egy egyszerű csúszócsomóval egy hosszű kötél két végére kötöttem a makkokat, hogy a karnisról lógathassam.

 

 

Leave a Reply

Loading...