Hűsítő hullámok az ablakban – festett függönyök

Az egyik kedvencem a kis házunkban a hatalmasnak tűnő ablakok. Valóban nem kicsik, de a viszonylag alacsony belmagasság miatt, csak még nagyobbnak hatnak.
Amikor a belső teret terveztük az ablak már adott volt, ahogy a belmagasság is. Abban biztos voltam, hogy mindenképp földig érő függönyöket szeretnék.  Optikailag szerettem volna nyújtani kicsit a belmagasságon, úgyhogy úgy döntöttem, a plafonról lógatom a karnist, így a függönyök tényleg plafontól padlóig érnek.
Én imádom.

Beköltözés előtt Hosszú-Bardócz Évitől másodkézből szereztem három szett szürke Ikeás függönyt. Azt a jó hosszú és vastag félét. Majd egy métert le tudtam vágni az aljukból és még így is földig érnek. Mind a színe, mind a textúrája tökéletesen passzol az otthonunk letisztult színvilágába, ráadásul a leeső részből székpárnákra és asztali futóra is jutott belőle. Szerelem volt minden tekintetben.

A napsütéses nyári hónapokban azonban kezdtem kicsit vastagnak, nehéznek érezni ezeket az imádott függönyöket. Valami könnyedebbre, légiesebbre, hűsítőbbre vágytam.

Igen ám, de a két nagy ablakra elég költséges beruházás egy teljesen új szettet venni. Két ovikezdő gyerek mellett ezt a “luxust” nem engedhettem meg magunknak, pláne úgy, hogy rengeteg csinálni való van még a házon, ami jócskán prioritást élvez a függönyökkel szemben.

De az akarat nagy úr! Kerestem egy nagyon olcsó megoldást, hogy a lelkem megnyugodjon.

Nagymamámtól kértem négy régi hófehér lepedőt. Tudjátok, azt a nagyon vékony kellemes anyagút.
A hossza épp megfelelt, csak egy picit kellett felhajtanom belőle.

 

IMG_20200802_204637

IMG_20200802_205033

 

A fehér azonban túl sterilnek hatott az otthonunkhoz és a két lurkó mellett sem praktikus a földet söprő fehér függöny…. bár kétség kívül gyönyörű a szűziessége.

Gondoltam akkor befestem…. és itt jött a csavar a sztoriban.

Valami hűsítő kékre vágytam, de sok lett volna telibe színre festeni, úgyhogy úgy álmodtam meg, hogy a kék szépen elhalványodjon a függönyön felfelé. Olyan “ombre” szerűen.

Iberia márkájú textilfestéket vettem. Egyrészt mert gyönyörű a kék árnyalata, másrészt mert kézi festéshez is alkalmas. Árban olyan 7-800 Ft körül volt egy csomag az Auchanban.

IMG_20200802_204748

 

A leírtak alapján elkészítettem a forró festőlevet. a függönynek szánt lepedőt pedig először kimostam, majd nedvesen fellógattam.

Egy széket állítottam a függöny elé, arra tettem a fazekat és a nedves anyag alját belelógattam. A festék egyből megfogta a belógatott részt, erős sötétkék lett pillanatok alatt, azonban a felszívódás nem indult meg.

 

IMG_20200802_213539

 

Egy spricckolós üvegbe vizet töltöttem és elkezdtem nedvesíteni a függöny még fehér részét a fazék fölött, de semmi nem történt.

Gondoltam egyet és a forró léből átmertem egy üvegbe. Tettem bele sót, kicsit ráhígítottam vízzel és a spriccni fejet rátekertem.

 

IMG_20200802_213939

 

A kezembe vettem a függönyt úgy, hogy a vége még mindig a fazékban volt és elkezdtem fújkálni a festékes spriccnivel.

 

IMG_20200802_212943

 

Megfújtam egy sort, a markomban lapozva az anyagot, majd újra hígítottam a festéken az üvegben és egy kicsit feljebb újra fújtam egy sort.

 

IMG_20200802_212949

 

Ezt a műveletet, vagy négyszer, ötször megismételtem mindegyik függönyön, amíg a végeredmény olyan nem lett, ahogy elképzeltem.

Ezután a függöny alját benne hagytam a fazékban, míg a lé ki nem hűlt. Még melegen a fazekakba is került só, ugyanis a festék használati utasítása szerint, ezzel lehet fixálni a színt.

A kezem persze olyan lett, mint Mystique-é az X-Menből.

 

IMG_20200802_215246

 

Egy kis bőrbarát tisztítószerrel megsikáltam és nagyjából le is jött. Mindenesetre legközelebb kesztyűt húzok a hasonló projektekhez.

A függönyöket miután kihűlt a lé egyesével óvatosan leakasztottam és a mosogatóban kiöblögettem. Csak a színes részét engedtem víz alá.

 

IMG_20200802_221848

 

Addig, addig öblögettem, míg már nem engedte a színét, majd úgy nedvesen visszaakasztottam a helyére.

 

 

 

Nagyon elégedett voltam az eredménnyel, de igazán szerelmes akkor lettem, amikor másnap reggel a nap átsütött rajtuk. Pont azt a hatást sikerült elérnem, amit szerettem volna. Hűsítő, könnyed kis színfoltja lett az otthonnak.

 

 

A függönyök mosása a későbbiekben nem lesz egyszerű. Néhány alkalommal biztosan kézzel két fázisban fogom mosni. Előbb a fehér, majd a kék felét. Később pedig színfogó kendővel fogom megpróbálni, alacsony hőfokon.

Még így is kockázatos, hogy a fehér rész is kicsit bekékül, elképzelhető, hogy márványosan, de sebaj, ha már az alján a kékítést megoldottam, felül a fehérítés már nem fog gondot okozni. 😉

 

Ha tetszett az ötlet csatlakozz hozzám a Facebookon, vagy az Instagrammon, ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről.

Leave a Reply

Loading...