Fából vasparipa – hintaló és unikornis tutorial

Számomra a tradicionális, “karácsonyi csoda” hangulathoz szorosan kapcsolódik a hintaló motívum. Az áruházak kínálatában azonban sehol nem találtam megfelelő méterű 3D hintalovat, pláne olyat, ami tetszik is, így gondoltam készítek néhányat. Vaterán vadásztam pici műanyag lovakat. Egész olcsón sikerült vennem egy csomag szép formájú pici pacit. A különböző fazonú lovacskák némelyike azonban alkalmatlan volt hintalónak, mivel mellső lábukat megemelve három lábon álltak. Ezekből unikornisokat készítettem. A négy lábon állókból pedig rozsdás hintalovat.

A hintaló fazonhoz a talpakat vékony spatulákból készítettem. Tudjátok abból, amit a Mekiben vagy a Starbucksban adnak a kávé mellé 😀

 

 

Ezeket a fa keverő pálcákat néhány órára vízbe áztattam, hogy hajlíthatóak legyenek, majd egy pohárba befeszítve hagytam megszáradni őket.

 

 

A száradás során a fa felvette a pohár falának az ívét. Így tökéletes hintatalpak lettek belőlük.

 

 

A pacikhoz méretezve feldaraboltam az íves spatulákat és pillanatragasztóval összeállítottam a hintatalpakat. Ehhez egy pár íves pálcát ragasztottam össze két egyenes darabbal. A kereszt léceket a pacik lábai alá méreteztem.

 

 

Csipesszel fogtam össze az elemeket, amíg a ragasztó megkötött. Persze jutott belőle az ujjamra is, de mit számít az, ha épp hintalovat varázsol az ember lánya.

 

 

Ahogy elkészültem a talpakkal ráragasztottam a lovakat is. Előbb a mellső, majd a hátsó lábakat rögzítettem, szintén pillanatragasztóval. Ezúttal azonban egyenként kellett a helyükön tartani a részeket, amíg megköt a ragasztó.

 

 

Az unikornisok esetében kicsit könnyebb dolgom volt. A kis paciknak fogpiszkálóból ragasztottam szarvat.

 

 

A szárnyakkal viszont bajlódtam kicsit, mert az interneten rendelt angyalszárnyakról kiderült, hogy csak jobbos szárnyak így, bár tökéletesek lettek volna, sajnos nem tudtam használni őket.

 

 

Más megoldást kellett találnom. Gondolkoztam légre száradó gyurmán, de azt túl törékenynek találtam ezekhez a pici szárnyakhoz. Végül a Kosárboltból vásárolt „bajusz” formájú mini fiók fogantyúkra esett a választásom.

 

 

A szép cirádás, íves formájú fém elemeket szintén pillanatragasztóval rögzítettem a lovak hátára.

 

 

A könnyebb kezelhetőség érdekébe ezután mindkét ménest ragasztópisztollyal egy-egy kartonlapra rögzítettem. Csak egy pötty ragasztót tettem a patájukra, hogy a munka végeztével könnyen el lehessen távolítani a lovak alól a papírt.

 

 

A hintatalpakat előbb lealapoztam, aztán ezek is felkerültek a kartonra.

 

 

Egy vastag réteg alapozás következett. Olyan alapozó kellett, ami fémre, fára és műanyagra is jó. Ezért Harzo T16-tal alapoztam.

 

 

 

Rásegítés nélkül hagytam megszáradni az alapozót és a használati utasítás szerint pihentettem is néhány órát, mielőtt a színt rákentem volna.

Mivel a hintalovakat rozsdásnak álmodtam meg ezek a pacik Pentart földbarna matt akrilt kaptak. Bár a rozsda effekt alá nem szükséges, azért én mégis két rétegben festettem le, biztos, ami tuti.

 

 

Az unikornisokat három színben készítettem el. Szintén Pentart matt akrilt használtam két rétegben. A szürke, iszapszürke és földbarna árnyalatokat.

 

 

A festés során arra jutottam, hogy a felragasztott pacikhoz így nem férek hozzá kellőképpen, márpedig a rozsdásításhoz miden irányból jól hozzá kel férnem az alaphoz. Ezért a hintalovakat felszedtem a kartonról és egyesével felragasztottam egy-egy facsipesz végére.

 

 

Így már szuperül hozzáfértem minden irányból, a csipeszt fogva a kezemet sem maszatoltam össze és szárítani is könnyű volt csak a csipeszt rácsíptettem a kartonra és a pacik álltak, ahogy kellett.

A rozsda effekthez az öntapadósra száradó Pentart ragasztóval kentem le a hintalovakat, majd egy kis tál felett beszórtam őket a szettben található vasporral.

 

 

Ezután a reagenseket egy kis pohárba vegyítettem és ecsettel kentem fel a lovakra.

 

 

A rozsdásodás pár perc alatt beindul, de aztán még néhány napig dolgozik a reagens, mire tökéletesen megrágja a vasport. A végére hibátlan rozsdás hintalovaim lettek.

 

 

Miután leszedtem a lovakat a csipeszről a hintatalpak aljáról levágtam a ragasztót és egy kis földbarna festékkel javítottam a ragasztás helyét. Tulajdonképpen teljesen feleslegesen, mert a dekorációba rögzítve ez a kis felület amúgy sem látszik.

A megfestett unikornisokat szintén leszedtem a kartonról és a kezemben tartva viasszal kentem át. A földbarna és az iszapszürke fehér narancsolajos viaszt kapott, amit óvatosan visszatöröltem. A szürke lovakat pedig sötét befejező viasszal kezeltem.

 

 

Ezután megfújtam Oasis ragasztóspray-vel és alaposan beszórtam őket fehér csillámporral, hogy igazán varázslatos, mesebeli, csillogós unikornisok legyenek.

 

Ha szeretnéd látni hova kerültek a hintalovak és az unikornisok, kövess a Facebookon Szeretettel várlak a Kreatív Tudástér Facebook csoportomban is, ahol különféle kreatív technikát ismerhetsz meg és megmutathatod saját alkotásaidat is.

“Fából vasparipa – hintaló és unikornis tutorial” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Leave a Reply

Loading...