Építsünk hóembert!

Bár a lelkem már vágyik a tavasz melegére, azért így január vége felé nincs semmi kivetni valóm egy kiadós havazásban sem. A tegnapi csodálatos nagy pelyhekben hulló havat nézve, eszembe jutott, hogy van még felétek egy tartozásom. Bizony még karácsonyra készítettem két üres hasú hóembert, amiről megígértem, hogy hozok Nektek egy tutorialt.

Hát akkor építsünk együtt hóembert.

A Karácsony Nálunk Part2 cikkemben már írtam röviden a hóemberekről és az ihlet forrásáról, ami egy YouTube videóból érkezett.

A Modern Farmhouse stílusú fa díszítéséről készült videóban néhány pillanatig feltűnik egy üveg-kerámia hóember. A különleges kis figura szerelem lett első pillantásra. Többször visszatekertem, kimerevítettem a képet, tanulmányoztam, végül arra jutottam, el tudom készíteni az üres hasú hóember DIY változatát… és ha már ikreim vannak, legyen mindjárt kettő belőle.

A videóban szereplő hóemberke dísznek legjellegzetesebb vonása az átlátszó pocakja volt, ami belül műhóval van töltve, kívül pedig csinos téli mintával van festve.

Az első feladatom tehát az volt, hogy keressek valamit, ami megfelel a hóember hasának, tölthető, festhető és lehetőleg annyira könnyű legyen, hogy elbírja a fenyőfa. Gondolkoztam mini italos üvegen, de sem a forma, sem  a súlya nem volt megfelelő, továbbá az aprónépek mellett az sem árt, ha nem törékeny az a karácsonyfadísz.

Végül egy szétszedhető akril cseppformára esett a választásom.

 

A 11cm magas formába műhó darát töltöttem, majd egy kevés Pentart Express ragasztóval a peremet megkenve összeillesztettem a két felet. Kívülről felül és alul kicsit megködöltem a fújós Pinty Plus Aqua festékkel.

A hóemberek fejének egy-egy kis hungarocell tojást választottam, amit rátűztem az akril cseppek csúcsára.

IMG_2138

Bár hungarocellt nem szoktam ragasztópisztollyal ragasztani, mert a hője megolvasztja a hungarocellt, ezúttal azonban ez épp kapóra jött Az akril csepp csúcsát megragasztóztam es rátűztem a hungarocell tojást. A ragasztó melegének köszönhetően a tojást könnyen rá tudtam húzni a csúcsra. Miután a ragasztó kihűlt  kellően meg is fogta a hungarocellt és az akril cseppet.
A fejeket ezután lealapoztam, majd fehérre festettem. A formákat papírgyűrűkre állítottam, hogy a fejek tudjanak száradni.

IMG_2141

Az átlátszó testekre kívülről havas fenyőfákat mintáztam. A faformákat matt akrillal festettem meg, a havat pedig Pentart Hótollal, alakítottam ki, hogy egy kicsit 3D legyen. Egy kevéske Ice effect pasztával is megecseteltem a pocakokat, végig a cseppforma illesztésénél.

IMG_2142

A hóemberek kalapját papírgurigából készítettem. Hosszú-Bardócz Éva írt a Facebook oldalán egy röpke tutorialt a saját készítésű, bársony cilinder karácsonyfa díszeiről. Azt vettem alapul.

A gurigákat megfelelő magasságúra szeleteltem, majd hosszában kettévágtam, hogy alul kissé fedésben összeragasztva felfelé bővülő formát kapjak. A kalap tetejére egy kartonból vágtam megfelelő méretű korongot, amit még felragasztás előtt kilyukasztottam, hogy az akasztónak szánt miltonkapocs flokkolás után könnyen a helyére kerülhessen. A kalapok karimájának kartonból megfelelő méretű gyűrűket vágtam, majd az egészet ragasztópisztollyal állítottam össze.

Akrillal feketére festettem a karton kalapot, majd öntapadósra száradó ragasztóval kentem le. A teljes száradást követően pedig bedörgöltem a fekete bársonyporral. A flokkolásról Éva készített egy szuper leírást a blogján. Az én első találkozásomról a bársonyporral pedig itt olvashatsz.
A kész kalapokba rögzítettem a díszes milton kapcsokat, majd a hóemberek fejére ragasztottam őket.

A hóemberek orrát levegőn száradó gyurmából formáztam.

A répaformát egy-egy gombostű köré gyúrtam meg, majd száradás után matt akrillal lefestettem és egy kis Express ragasztóval megerősítve a tojásokba tűztem.

IMG_2157

A pofikat, szemeket, szájakat szintén akril festékkel festettem meg.

Végül kicsit csinosítottam a hóembereken. Kalapjuk vékony szalagot kötöttem, apró mű ilex levélből és bogyókból kaptak díszítést, nyakukba pedig két vékonyka sálat kötöttem, amik 5 szem szélességben, sima kötéssel készültek.

hóember (6)

hóember (1)

hóember (10)
Ezzel készen is lettem a üres hasú DIY hóemberekkel. Bár a végeredmény “cukibb” képet fest, mint az eredeti verzió, én teljesen elégedett vagyok velük  és ami a legfontosabb a gyerkőcöknek is nagyon tetszett. 🙂

Ha Neked is tetszett az ötlet és van kedved kövess a Facebookon vagy az Instagrammon, ahol még  több általam készített dekorációt találsz.

Leave a Reply

Loading...