Az eltört bögre új élete

Ki emlékszik még a 2018 szeptemberében összetört csodaszép Pepco-bögrémre?


Emlekeztek? Ötleteltünk  anno mi legyen vele, mert kidobni semmiképp nem akartam. Sok szuper ötletet adtatok és aki szemfüles volt nemrég láthatta a Facebookon, mi lett belőle és most elmesélem, hogyan készült.

Tehát először is a szerencsétlenül  járt bögre  darabjait pillanatragasztóval összeillesztettem. Nekem a márka mindegy, de a zseléset szeretem a legjobban. Nem folyik le, így sokkal kisebb eséllyel kenem vele össze  magam.

Majdnem tökéletesen sikerült összeillesztenem a bögre darabjait. Egyik oldalán épp csak egy pici sérülés  látszott.

Esprit betonból kevertem egy masszát, amit egy négyszögletes műanyag tálba öntöttem. Ezt a fajta betont azért szeretem, mert semmilyen plusz adalékot nem kell számolgatni, méregetni hozzá, csupán vízzel kell elkeverni.  Persze, így is el lehet rontani. Mindjárt mondom is hogyan.

A bögrét, a nagyjából épen maradt oldalával felfelé beleillesztettem a bekevert betonba úgy, hogy kissé megbillentettem, hogy a virágnak minnél nagyobb helye legyen majd benne.


A bögre belsejében még egy kicsit ki is kapartam a betonból ezzel is növelve az űrtartalmat.

A kiálló két alufólia tulajdonképpen  két vastag gally becsomagolva, amit azért tettem a betonba, hogy majd miután megkötött  kivegyem és így két lyuk legyen a tömbben. Persze ennél fogva nem merném felakasztani a súlyos betonkockát, de egy spárgát átfűzve a lyukakon egy kicsit azért ki tudom csinosítani.

A hiba a dologban, ahogy a képeken is látszik, hogy kissé hígra sikeredett a beton. Ettől még ugyan megköt, de a felső  felülete  sokkal morzsalékosabbra szárad. Nem értek  hozzá, csak logikusan következtetem, hogy ez azért van, mert a betonkeverékben levő anyagok egy része a túl sok víztől  egyszerűen leülepszik. Ha jó a víz-betonpor aránya, akkor sokkal szebb lesz a felület, nem ülnek  ki az apró kavicsok a forma tetejére.

Majd mutatok rá példát a most készülő  egyik nyári dekoromnál, hogy milyen, amikor megfelelő  az arány.

Na de ne szaladjuk előre.  A betonöntés nem egy napos meló. A keményedő betont nedvesen kell tartani. Legalább egy hétig.  Én legalábbis addig szoktam. Naponta meglocsolom a felszínét, amíg az oldala szépen el nem választható a formától.

Az elején néhány öntést azzal rontottam el, hogy türelmetlen voltam és hamar ki akartam szedni a betont a formából, ilyenkor még törékeny, bereped, szétmállik. Ha kellő türelemmel locsolgatja az ember, akkor a hígra kevert beton is megköt szépen.


Szóval az elrontott arány nem nagy probléma, hiszen nem házat építek vele. Kicsit rusztikusabb lett az eredmény az igaz, de ezt én  egyáltalán nem bánom.

Ahhoz, hogy a kész beton állagán javítsak és stabilabbá tegyem a felületet a Pentart alaposan felhígított matt Decoupage ragasztó lakkjával kentem át. 

Ez éppen eléggé impregnálta és stabilizálta a porladó felső  réteget.

Mivel a bögrét nem fúrtam meg, így az öntözővíznek nincs lehetősége elfolyni, úgyhogy vigyázni kell a locsolással, ne maradjon pangó víz a növény alatt. Bár a beton is elszív valamennyit, mert a bögrén belül  nem lakkoztam.

Majdnem két évet várt a belevalóra. A növény idén a Balatonról érkezett, egy csodás nyaralás emlékét őrzi.

Egyenlőre egy fenyő alatt lakik, de később valószínűleg a sziklakertbe fog költözni, ha az is elkészül.

Leave a Reply

Loading...