Ehhez a projekthez, mint általában, most is több helyről érkezett az inspiráció. Az első impulzust az általam nagyra becsült Virág Stúdió – Home Center egyik korábbi alkotása adta. Egy tartós lakásdekoráció kis 3D szívvel a közepén. Bájos volt és egyből a tudatomba itta magát a kép. *

Tehát szív a dobozban… alapanyag híján azonban jobban körbe kellett járnom a témát, mielőtt megalkottam volna a saját verziómatt. Volt egy csomó szív formájú karácsonyfadíszem, de a box arányait mindenképp el akartam tolni és a hangsúlyt határozottan a szívre szerettem volna tenni, így ehhez kerestem megoldást. Az első próbálkozáshoz a megoldást így is a szív karácsonyfadíszek adták. Egészen pontosan a dobozuk.
Az Ikeás szív díszeket ugyanis klassz szív formájú műanyag dobozban árulják. Méretileg tökéletes volt és mivel szerencsére nem dobtam ki, már öntöttem is bele a gipszet. Lett hát egy nagy kerámia szívem. A bökkenő az volt, hogy a műanyag szív forma, amibe a gipszet öntöttem, kicsit deformált volt. Így a kiöntött szív is horpadt lett. Sebaj, gondoltam 3D domború mintával ez valamelyest kiküszöbölhető. Erre több opció is kínálkozott, mint például, a 3D stencil, amit akkor még nem mertem megpróbálni, de egy későbbi öntés során végül vettem a bátorságot. Erről ITT olvashatsz bővebben.
Szóba jöhetett volna a Pentart Kontúrozója is, de képtelen vagyok vele nagyobb mintát szépen kirajzolni, így ezt gyorsan elvetettem. Utólag azt mondom ezt a mintát simán meg lehet vele oldani, sőt! Jóval egyszerűbb lett volna, mint amit ezután kitaláltam.
A horpadt szívemet ugyanis végül művirág hajtásokkal mintáztam meg. Finoman szólva is nagyon pepecs meló volt. Röviden annyi, hogy a levágott hajtásokat hobby-ragasztóval ragasztottam a gipsz szívre, majd mikor mind odaragadt, az egészet két soron vastagon leecseteltem Pentart Alapozó pasztával.

Aztán festettem, antikoltam és bedíszítettem.

Itt persze nincs vége a sztorinak. Láttam még fantáziát a dologban.

A következő fázisban egy régóta bakancslistás technikával próbálkoztam és így már majdnem tökéletes volt a dolog. Így születtek meg a csipke szívek.

Az egyetlen bajom az volt, hogy az Ikeás doboz bárhogy is próbáltam egyengetni, horpadt maradt. Ez a csipke mintával megintcsak nem vészes, sőt mondhatni így legalább mindegyik egyedi, de a sors úgy hozta, hogy végül belebotlottam egy hatalmas akril szív formába. Ezzel már hibátlan szíveket tudtam önteni.

Na de lássuk végre hogyan.

Az ötlet a Pinterestről van és nagyon egyszerű.
Egy szép széles csipke szalag, vagy kicsi csipke alátétek kellenek csak hozzá és persze az öntőforma és gipsz.

IMG_6146

A csipke szalagot bevizezve belefektetem a formába, ügyelve, hogy lehetőleg mindenhol szépen belesimuljon.

IMG_6147

A kb. tejföl sűrűségű gipsszel feltöltöm a formát. Ekkor két U alakra hajtott drótból tüskét tűzök a nedves gipszbe, így könnyebben lehet majd a dobozba rögzíteni a szívet.

IMG_6151

Amikor a gipsz megköt, de még jó nedves, óvatosan kiborítom a formából. Ez az Ikeás dobozzal sokkal könnyebb, mert az anyaga puhább. A merev akril szívből óvatosan ütögetve tudom csak kivarázsolni a gipszet.

IMG_6155

A csipke szalag ekkor a gipsszel együtt kijön és ott rejtőzik a felszín alatt. A kilógó résznél fogva óvatosan, finom mozdulatokkal, apránként haladva felszedem a csipkét. Nem úgy mint egy ragtapaszt, mert akkor ott is feltörik a szív ahol nem kéne!

IMG_6157

Ha a szalag előzőleg szépen a formába simult, akkor gyönyörű, egyenletes a csipke lenyomata. Ezután több napig száradni hagyom a szívet, amíg teljesen folt mentesen ki nem fehéredik. Csak ezután festhető.

Száradás után akrilfestékkel festem le és a csipkés részt kihagyva Pentart Opálrepesztő szettettel dolgozom meg a szívet.

Nagyon szeretem az Opál repesztőt. Szerintem nem lehet elrontani. A megjelenő repedéseket viasszal emelem ki, amit alaposan vissza is törlök a felületről. Világos alapon barna, sötét alapon fehér Pentart Befejező viaszt használok. A csipke rész kidomborodó mintázatát a visszatörléshez használt viaszos ronggyal óvatosan átsimítom, így még jobban kirajzolódik a csipke mintázat.

IMG_6274

IMG_6260.JPG

A szívhez hasonlóan a fa dobozt is megfestem és átdörgölöm a viasszal, csak a repesztési fazist hagyom ki. Végül a száraz tűzőhabba rögzített szív körül, textil virágokkal, termésekkel, zuzmóval, szárított mohával, bogyókkal, gyöngyökkel díszítem, amit éppen megkíván a választott szín.

Remélem, tetszett a cikk és sokan ki is próbáljátok majd, ezt a fajta gipszöntési technikát. Szeretettel várom a visszajelzéseket, hogyan sikerültek a szívek. Ha bármi kérdésed lenne, keress meg akár hozzászólásban, szívesen segítek, és hamarosan már workshop formájában is lesz lehetőséged velem alkotni. A részletekért kövesd a Facebook oldalamat.

*A Virág Stúdió amúgy nem először ihlet meg, kimagaslóan szép munkáival. Személyes kapcsolat ugyan nincs köztünk, de így is bátran merem ajánlani bárkinek, mert szakmai szemmel is káprázatos a munkássága.