Íves box tutorial

Ezt a box fazont a Magyarországon annyira még nem elterjedt virágtáskák ihlették. Egyszerűségében rengeteg lehetőség rejlik.  Minden szezonra készülhet belőle akár több verzió is. Lehet akár tavaszi csipkés, nyári faágas, őszi tökös vagy karácsonyi szőrmés is. Az alapja viszont mindnek ugyan az.

Egy kartonpapírból vágom ki a formát. Először természetesen felrajzolom. A középső sáv az alja, a két oldalsó ív pedig a box oldala lesz. Ezeket különböző módon lehet felrajzolni. Én körzővel oldottam meg, de lehet sablont is használni hozzá, vagy akár szabad kézzel is neki lehet állni. A lényeg, hogy az arányok jók legyenek. Az oldalak ne legyenek nagyon magasak, meredekek és az alap se legyen túl széles.

Nálam általában az alap nem teljesen körforma. Inkább olyan mintha a körből középen kivágtunk volna egy széles sávot. Az oldalfalak magassága kb. megegyezik az alap szélességével. Én 8-10cm széles alapot szoktam készíteni 30-40cm hosszúságban. A szárnyak pedig szintén 8-10cm magasak.

Ehhez az kell, hogy a körzőt ne középre illesszük. Ennél az alapnál a középső rész szélétől egy 1cm-rel beljebb húztam egy-egy segédvonalat. Erre illesztettem középre a körzőt és az alap hosszúságára nyitva rajzoltam meg az egyik, majd a tűt áthelyezve a másik oldalra is az ívet.

Szabályos körformát akkor készítek, ha egy horgolt kerek csipke terítővel vonom be az alapot. Arra azonban akkor is figyelni kell, hogy az oldalfalak ne legyenek végül túl magasak. Ezt az alsó rész szélesítésével lehet kijátszani.  Nekem azonban a keskenyebb verzió jobban tetszik így én, ezt a nem pontos körformát szoktam gyakrabban készíteni.

A következő lépés, hogy a hajtás vonalában egy vonalzó mentén sniccerrel hasítom fel a kartont, de vigyázva, nehogy átvágjam az egészet.

Így szép egyenes éle lesz a box szélének.

Miután a forma megvan, jöhet az eldolgozás. Természetesen ezt az alapot is valamilyen módon strapabíróbbá kell tenni. Ha nem szeretnénk, hogy egy véletlen kiborult pohár víz, vagy akár a folyamatos nagyobb páratartalom megrongálja, mindenképp kell egy védőréteg a kartonra. Ahogy a koszorúalapoknál itt is maszkolószalaggal zárom a felületet. Miért nem sima ragasztószalaggal? A válasz egyszerű. A maszkolószalag jól bírja a ragasztópisztoly hűjét is. Így amikor a huzatot ragasztom a tartóra, nem olvad szét, nem hólyagosodik fel.

Azt azért tudni kell, hogy ettől sem lesz totálisan vízhatlan a tartó, tehát például vizes tűzőhabot és élő virágot nem érdemes bele tenni további bélelés nélkül, de a fentebb említett pohár víz, vagy pára ellen elég védelmet nyújt.

A maszkolószalagot midig nagy ráhagyással használom, hogy biztosan jól zárjon és alaposan a felületre simogatom.

Kívül és belül is leragasztom a boxot, majd a kiválasztott anyaggal vonom be. Ehhez az anyagot egy centis ráhagyással méretre vágom.

A rögzítéshez nagyon jó a Petart öntapadósra száradó ragasztója, amivel a maszkolószallag felületét kell megkenni. Száradás után ez az anyag öntapadó felületű lesz így az anyagot szépen rá lehet simítani, nem csúszkál el. Ennek híján kétoldalú ragasztó csíkkal is megoldható a művelet.

Simán ragasztópisztollyal nem javaslom, mert a megszilárdult  ragasztó anyag mindenképp domborulatot hagy az anyag alatta és az nagyon el tudja rontani az összképet. Ragasztópisztolyt inkább csak ott használjunk, ahol nem látszik. A túllógó anyag a box peremén áthajtva, belülre már rögzíthető ragasztópisztollyal.

Ha ezzel megvagyok, a box alját filc anyaggal vonom be, amit  a kér rövid oldalon szintén behajtok a box belsejébe.

Az oldalfalak ilyenkor még nem stabilak, nincs fix pozíciójuk. Akár teljesen össze is lehet érinteni őket, vagy kicsit kifelé hajtva hagyni.

A stabilitást, majd a boxba szabott száraz tűzőhab adja meg, ugyanis azt mindhárom oldalhoz hozzáragasztom ragasztópisztollyal.

Ha tetszett a cikk a cikk és szívesen olvasnál hasonló ötleteket, akkor kövess a Facebookon, vagy gyűjts velem ötleteket a Pinteresten.

“Íves box tutorial” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Tünde! ne haragudj, teljesen elkerülte a figyelmemet a kérdésed. A csipke alá nem jó választás az öntapadós ragasztó, mert ott ahol a csipke lyukas a felület ragadós marad. a legjobb ha az anyagot felfeszíted és simán leöl megragasztod a ragasztópisztollyal. Ha mindenképp szeretnéd összedolgozni a két anyagot akkor előbb a csipkét ragasztózd és arra fektesd rá a szatént, majd így egyben a dobozra. Viszont a Pentánka van külön textil ragasztója. Én még nem próbáltam, de lehet érdemes enne ehhez a művelethez azt kipróbálni.
  Ha esetleg legközelebb nem válaszolok időben, írj rám nyugodtan a messengeren. Itt a blogon jobb oldalt van egy kék gomb, ha arra kattintva üzensz azt megkapom egyből 🙂

 2. Bocsánat, még mindig nem tágítottam ettől az ötlettől. A Pentart öntapadós ragasztójáról szeretnék kérdezni. Ha a csipke alá tennék egy bordó szatént, mind a kettő felületen lehet használni? Mármint egyszer a papírra ráragasztanám a szatén alsót, és a szaténra a csipkét, vagy teljesen tönkre vágom a szatént a ragasztóval?
  Köszönöm

 3. Kedves Tünde! Az ives boxokat én is használtam már esküvőre. Én celofánnal béleltem ki is alacsony oázistalcát rögzítettem bele, abba ment a tűzőhab. Az fontos hogy a felszivatott tűzőhabot jól le kell csepegtetni mert a tűzés miatt kiszorulo víz a tálcába kerül, ami viszont nem túl magas. A celofán belulről védi ugyan a kartont, de ha a víz kifolyik és aláfolyik a boxnak akkor alulról feláztatja. Erre még megoldás lehet ha le tudod laminálni a kartonokat. Ezt még nem próbáltam. Remélem tudtam segíteni. 🙂 jó munkát Neked.
  Annie

 4. Kedves Annies!
  Nagyon tetszenek a munkáid, én nem ebben a szakmában dolgozom (könyvelő vagyok), csak nagyon szeretem a dekorációkat és hobby szinten a családnak szoktam készíteni. Ez történt ballagáskor is, amikor a kaspókat a Te munkád ihlette, nem konzervdobozt használtam, hanem papír csőből vágattam ki hengert, alját készítettem, bevontam üvegtapétával, és a külsejét nem csipesszel raktam körbe hanem jégkrémes pálcikával, mint egy kerítés, nagy sikert aratott. Most az íves boxokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni, illetve segítséget kérni. A nővérem lánya megy férjhez tavasszal, és asztaldíszként ilyen íves boxba szeretném készíteni a díszeket. Az a bibi, hogy ő élő virágot szeretne, és én már régóta azon gondolkozom, hogy ezt hogyan lehetne megoldani. A száraz tűzőhab helyett valami műanyagot kellene beletenni, és abba a vízes tűzőhabot körívesen, de még mindig nem találtam ki, hogy belülről mivel lehetne vízállóvá tenni a papírt? Nem tudnál ebben ötletet adni? Persze tudom, hogy biztosan kevés időd van, így nem gond ha esetleg nem tudsz ötletelni, az én problémám miatt, de örülnék a segítségnek. Köszönöm szépen, és azt is, hogy megosztod a munkáidat, és az elkészítésüket is. Ritka az ilyen.
  Tünde

Leave a Reply

Loading...