Tökszezon

Ősz… amikor az idő kezd hűvösebbre fordulni, a levelek sárgulnak és a szél is kicsit hidegebben fújdogál, mi is több időt töltünk az otthonunkban. Ilyenkor jól esik a léleknek egy kis meghitt dekoráció. A séta közben gyűjtött falevelek és termések mellett az őszi lakásdekorációk szinte elengedhetetlen kelléke lett a tökforma. Az igazi faragható tököktől kezdve az egészen futurisztikus, varrott tökökig bármilyen formában megjelenhetnek. Az utóbbiból nálam is készült idén néhány variáció. Egy csokorba gyűjtöttem nektek, némi instrukcióval, hogy ti is elkészíthessétek a saját textil tökötöket.

Maga a tök megvarrása nem nagy ördöngösség. Rengeteg féle technikával készülhet. Ráadásul nem is feltétlen igényel nagy varrótudományt.

Én két féle képpen készítem. Az egyik, amikor az anyagot kör alakra vágom, körbeöltöm, kicsit összehúzom batyunak és kitömöm, majd elvarrom. Az így kapott labdácskán az elvarrt nyílást lefelé fordítva, alulról felfelé öltve körben behúzom a tök cikkelyeit.

Ezzel a technikával szoktam a pici tököket készíteni, amiket aztán ajtó és asztaldíszekbe használok fel, így ezeket a miniket nem szoktam tovább díszíteni, csak egy vessző szárat ragasztok a behúzás közepébe.

A másik verzió egy picit több varrást igényel, de még ez is a könnyű kategória. A téglalapra szabott anyagot ketté hajtom és az oldalát levarrom. Az így képződött hengernek az egyik nyílását körbe öltögetem, összehúzom és elvarrom. Kifordítom a kis zsákot, hogy a varrások belülre kerüljenek. A zsák száját is körbeöltöm, majd kitömöm.

Szorosan összehúzom a nyílást és elvarrom. Ezután csak úgy, mint az első verziónál körbe haladva behúzom a cikkeket… Amennyiben az anyag igényli.

Ezek a pulcsi passzéjából varrott tökök például nem igényelték, mivel az anyag önmagában is bordás.

A tökök csinosítását illetően csak a képzelet szab határt a kreatív alkotónak. Lehet egyszerűen csak egy gallyból szárat készíteni neki, mint a minikél, de fel lehet ennél jobban is díszíteni.

Az előbbi képen a különböző méretű fakó narancs tökök például kis lézervágott faleveleket, curry moost és cipzár fogazatból tekert indát kapott.

De ez csak egy a végtelen ötletekből, amivel igazán egyedi őszi dekorációt készíthetünk. Nálam ezek születtek idén.

Tök variációk

Pöttyös anyagból készült tökök, gallyból készített szárral, filc boszikalappal, fekete macskával és szárított tillandsiával.

Kötött pulcsi ujjából varrt tökök, sakkbábú szárral, lézer vágott fa denevérekkel, drótból tekert indával, szárított tillandsiával és egy-két fekete bogyóval.

Csíkos bordás anyagból készült szellemtökök, szürkére festett sakkfigurával, szárított tillandsiával és különböző méretű mozgó szemekkel.

Vintage variáció is készülhet egy szép fehér kötött bokamelegítőből, fém levélkékkel, kis fém kulccsal és egy-egy spatulából vágott táblácskával.

A fehér, feketével párosítva is ütős verzió. A nagyobb fehér tökök fekete király és királynő sakkfigurával, sakk kockás levelekkel, szárított tillandsiával, fekete bogyókkal. A táblák itt is spatulából készültek The King és My Queen felirattal.

A Rusztikus verzióhoz apró fém fiókgombokat használtam, drót indákkal, spárga masnival és bőrből készült levelekkel párosítva. Szintén kis fatáblával.

Egy szürke póló is új életet kapott. Az egyszerűség jegyében csak egy kis csinos fém gyöngykupakkal díszítettem.

A rózsaszín árnyalatai ősszel is megjelenhetnek. Ezt a két málna színű tököt bronz fogantyúval kis olló formájú medállal, bársony szalaggal és egy “felcsavarozott” Pumpkin feliratú fatáblácskával díszítettem.

Ha még több tökös ötletet szeretnél, kövess a Facebookon. Ha pedig videón is megnéznéd hogyan készült a textiltök csatlakozz a Kreatív Tudástér Facebook csoportomhoz, ahol az anyagok közt megtalálod az erről készült élő videót és ha elakadnál a csoportban segítséget is kaphatsz az alkotáshoz.

Leave a Reply

Loading...