Nyuszi fülét hegyezi – húsvéti ajtódísz tutorial

Néhányan talán emlékeztek a bűbájos nyuszis ajtódíszre, amit tavaly húsvétkor készítettem.

Tulajdonképpen ezt az összedolgozott két alapos fazont először egy téli kopogtatónál próbáltam ki, akkor hóember készült belőle. A formát továbbgondolva kapott az alap két hegyes fület és így született meg a nyuszi forma.

A dupla alaphoz természetesen az Annie’s sík alapot használtam, aminek elkészítéséről itt olvashatsz. Egy 18 cm és egy 22 cm átmérőjű alapot készítettem és ezeket dolgoztam össze.

IMG_2473

Mindkét alapból levágtam egy szeletkét, hogy szépen össze tudjam őket illeszteni.

IMG_2477

A stabil rögzítés érdekében a „fej” alap rétegei közé két hurkapálcát ragasztottam, amit olyan hosszúra vágtam, hogy a „pocak” alapot kényelmesen rá tudjam húzni.

IMG_2483

A vágás mentén jól látszik az alap felépítése. A rétegek: karton, dilatációs szalag, maszkoló szalag.

Ez egy kis merevítésnek szolgál a két alap között és stabilabb rögzítést biztosít.

IMG_2488

Fontos, hogy a pálcákat az alap belső karton rétegéhez ragasztottam, de magát a két alapot a hasítéknál nem fogattam meg ragasztópisztollyal, mert a ragasztó hűje kárt tett volna a dilatációs rétegben.

A szorosan összeillesztett alapokat maszkolószalaggal fogattam egymáshoz.

IMG_2755

A füleket 1,6-os koszorúdrótból formáltam, amiből 3 szálat fogattam össze szártakaró szalaggal.

A meghajtott füleket egy előre kiszúrt lyukba ragasztottam a „fej” alap tetején a megfelelő helyekre.

Az így kapott füles 8-as formát textillel vontam be.

Először az alsó alapot tekertem körbe, majd a felsőt, végül kis anyag darabokkal ragasztottam le kimaradt részeket.

A textilre jött a nyuszi bundája. Ehhez egy turkálóból vadászott puha műszőrme szerű köntös anyagát használtam. A szőrme szálai kis kacskaringós, forgós mintázatban állnak, így egy kicsit göndör hatást keltenek. Hasonló mintájú szürke szőrmét vettem karácsonykor a Natali Méterárútól.

IMG_4552

A szőrmés anyagokat mindig a visszáján egy pengével, vagy sniccerrel vágom fel, így a szőrme szálak nem sérülnek és a vágás nem hagy éles szélt az anyagnak.

IMG_4558

A nyuszi pocakját csak a külső íven és az alap hátulján vontam be, a fej alapra viszont telibe dolgoztam rá a szőrmét. A kieső részeket a textilhez hasonlóan, itt is kis darabokkal foltoztam ki, de úgy, hogy a darabok szlei egymáshoz simuljanak, ne egymásra. Így a szélén is sértetlen szálaknak köszönhetően az illesztések szinte nem is látszanak. Ez hosszabb szálú szőrménél is ilyen egyszerű.

A YouTube csatornámon néhány videóban már láthattátok, a koszorú díszítés menetét. Először a nagyobb virágokkal adom meg a díszítés súlypontjait, majd a nagyobbtól a kisebb méretű elemek felé haladva ragasztgatom fel a terméseket és kiegészítőket. Közben pedig folyamatosan töltöm a kialakuló réseket, izlandi zuzmóval, mohával, vagy bármi hasonló könnyen formálható alapanyaggal.

IMG_4576

IMG_4599

A kész nyuszi alap pocakját belül körben a nyakról kicsit felfelé futtatva díszítettem be.

Hogy a virágfejek szépen az alapra simuljanak, egy pengével meg szoktam szúrni az alapot, hogy a virágfej megragasztózott, aprócska szárcsonkját bele tudjam tűzni az alapba. Ezeket a picike szárakat nem érdemes levágni, mert akkor a művirágfej könnyen szétesik.

Már csak az üres füleket kellett bedolgoznom. Ehhez a drót vázat először lekentem Pentart öntapadósra száradó ragasztóval, majd a fülek hegyénél kezdve a drótváz körül 8-okat fűzve töltöttem fel a füleket spárgával. Az öntapadó ragasztónak köszönhetően a spárga nem csúszkál el a dróton.

IMG_4581

Ahhoz azonban, hogy a fülek formázhatóak legyenek a feltekert spárgát alaposan átáztattam keményítővel, majd hagytam megszáradni.

IMG_4584

A kikeményedett füleket pedig már deformálódás nélkül tudtam meghajtani, hogy a csinos kis nyuszi kajla is legyen.

A fülek tövébe még egy kis lányos fejdíszt is kapott a nyuszi, nyakába pedig egy hosszú szárú masnit kötöttem.

IMG_4592

Jöhetnek a locsolók! 🐰🐰

IMG_4590

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál tőlem hasonló ötleteket és megoldásokat, akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagrammon ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről. Ha pedig szeretnéd te is megmutatni a munkáidat, vagy szívesen tanulnál új technikákat más kreatív alkotóktól, akkor szeretettel várunk a Kreatív Tudástér Facebook csoportban.

Leave a Reply

Loading...