Kerámi fiókgomb – fából?

Egy kis fiókos projekthez készítettem tavasszal kerámia gombokra hajazó fogantyúkat…. ezt a technikát idézem fel most Nektek.

 

A Facebookot lapozgatva jött szembe az egyik kommentben egy kérdés, miszerint “miért nem lehet mini kerámia gombokat kapni?”…  Elgondolkodtatott a dolog, hogy amúgy tényleg! Miért nem gyártanak  gyönyörű, picike, kerámia fiókgombokat, picike fiókos tárolókhoz?

…és ha már nem gyártanak, akkor én hogyan tudnék készíteni valami nagyon hasonlót?

… hát így 😉

 

Kézenfekvő módon fa fiókgombokat választottam alapnak ehhez a projekthez.

 

 

Hogy valóban a kerámia fiók gombokra hajazzon majd a végeredmény, a pici fogatyúk szárát lefűrészeltem. Nekem csak a lapos gömböcskére volt szükségem.

 

 

A fa fogantyúk felülete nem feltétnelül egyenletes, lehetnek rajta itt-ott mélyedések, esetleg kissebb szálkák, repedések, ezért a festéshez Dekor Chalky festéket használtam. Ez a tetstet, jól csiszolható festék szépen feltölti a mélyedéseket és csiszolás után sima, puha felületetet ad.

A tövis árnyalatra esett a választásom. Egyszerűen gyönyörű. <3

 

 

Két rétegben vittem fel a felületre, majd visszacsiszoltam kicsit, de épp csak annyira, hogy sima legyen a felülete, de ne kopjon meg. Ezután fehér Posca filccel készítettem rájuk egyszerű levélmintát.

 

 

Eredetileg az volt a szándékom, hogy szalvétát decoupageolok a gombokra, de az íves felület miatt végül mégiscsak a Posca és a kézzel mintázás mellett döntöttem.

A porcelán hatás eléréséhez a Pentart Finomvonalas repesztőjét ajánlom. Ez a repesztőlakk a porcelánokon is előforduló vékony, íves repedéseket eredményezi. Két fázisú rendszer, de nagyon egyszerű a hazsnálata.
Először egyenletesen felvittem az első fázist a gombok teljes felületére.

 

 

Az első fázis egy fehér, kicsit sűrű, kicsit ragacsos anyag, amit közepesen vastagon szoktam kenni, pont ahogy az ecset felhordja.
Ez a réteg száradás közben áttetszővé válik, tehát pontosan látszik, mikor mehet rá a második fázis, de az sem baj, ha egy éjszakán át hagyjuk pihenni. A második fázis már egy hígabb, áttetsző fényes lakk réteg. Ezt vékonyan szoktam felvinni, szintén, ahogy az ecset felhordja. Bár sokáig nem volt sikerélményem ezzel a repesztő rendszerrel, de igazából nincs benne ördöngősség. A dolog nálam inkább ott szokott megcsúszni, hogy a páratartalom és a hőmérséklet miatt száradás után nem pattan meg a lakk. Ezen viszont segít, ha ilyenkor megfújom hajszárítóval. Egy kis melegítés és hallani is lehet, ahogy elkezd repedni a lakkréteg. Ezek a hajszálvékony repedések azonban, csak akkor látszanak igazán, ha színes viaszal kiemeljük őket. Én most Pentart fehér Befejező viaszt választottam hozzá.

A viaszt egy sörtés ecsettel viszem fel, amivel alaposan be tudom dolgozni a repedésekbe, majd egy puha ronggyal törlöm vissza a felesleget.

 

 

Bár a Pentart legtöbb repedőredszere nem igényel plusz zárást, a Finomvonalas repesztő ez alól kivétel. Mivel ez a lakk vízoldható marad, a tartósság érdekében érdemes egy fényes, oldószeres lakkal zárni a műveletet. Ez kellő fényt is ad a kerámia hatásnak és védi is a felületet.

 

 

Az oldószeres lakk száradása valamivel hosszabb, mint a vízbázisúaké, de érdemes megvárni és akár még egy réteget felvinni belőle, hogy tökéletes legyen a fedés.
A Pentart Glossy Warnish oldószeres lakkal igazán szép, csíkmentes lesz a felület és ennek köszönhetően teljesen élethű kerámia hatást lehet elérni vele.

 

 

 

A kerámia fogantyúkhoz hasonlóan, egy csinos fém díszítés hiányzott még a gomb tetejéről.
Ehhez először egy nagyon vékony, 1mm-es fúrószárral megfúrtam a gombok közepét.

 

 

Ezután már könnyen, kézzel bele tudtam nyomni a kis díszes kárpitszeget.

 

 

A gombokat ezután ragasztással, vagy csavarozással lehet a helyükre rögzíteni.

Jó lenne még az oldalt bordázott verzióra is kitalálni valami megoldást, hogyan lehet ilyen piciben kivitelezni, de szerintem kezdetnek jó ez a fazon. Innen már lehet tovább gondolni, mit lehetne még használni hozzá alapnak, mert egy kis festéssel, a finomvonalas repesztővel és a fényes oldószeres lakkal aztán bármiből  kerámia hatású tárgyat lehet varázsolni.

Ezek a gombok most egy kis fiókos tárolóra kerültek és véleményem szerint nagyon feldobják az egyszerű pácolt, viaszolt  fiókokat.

 

 

Ha tetszett az ötlet kövess a Facebookon és az Instagrammon, ahol még több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy inspirálódj a Pinterest táblámon.

Leave a Reply

Loading...