Dob-box pályázati anyag (Alkotó Energia Újra!)

Ez a leírás az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által meghirdetett “Alkotó Energia Újra!” pályázatra készült, ahol karácsonyi dekorációk kategóriában különdíjazott lett.

Felhasznált anyagok:

A dob alaphoz:

hullámkarton dobozok, Tesa maszkolószalag, 0,5cm vastag szövetes szivacs, piros szoknya, gurtni kötél, kárpitos díszszeg, vékony kötél, filc anyag, száraz tűzőhab, habszivacs

A díszekhez:

műanyag játék ló, szuflaki pálcika, fa gyöngy, fa diótörő figura, Furnér lap, fém száncsengő, vertikálisan bordás hungarocell golyó (8cm), Milton kapocs, műanyag trombita figura, fa hópelyhek,  üveg mécses tartó

 

A díszítéshez:

izlandi zuzmó, toboz, fahéj, műlevelek, műfenyő, piros bogyós betűzők, fehér bogyós műnövény

 

Felhasznált festékek és hobby anyagok:

  • Pentart hobby anyagok: ​​​​​​​​​​​​​​
    Akrilfesték (Iszapszürke, Rúzs piros, Fehér, Türkiz, Okker), Öntapadósra Száradó Ragasztó, Rozsda Effekt Szett, Bársonypor (Piros), Befejezőviasz (Átlátszó) Express Ragasztó, Mozaik és Kavicsragasztó
  • Autentico viasz –Taupe (szürkés barna)
  • Harzo T16 alapozó
  • Hobby gipsz
  • Pinty Plus Chalk Paint Spray (kő)
  • Oázis ragasztóspray műanyagra
  • Flokk műhó

Eszközök:

Olló, sniccer, lombfűrész, fűrészpad, ecsetek, zsákvarró tű, ragasztópisztoly, textil pelenka, indigó, ceruza, papír reszelő, mérőszalag, kisautó öntőforma, műanyag tejfölös dobozok, teamécses, festék keveréshez és gipszöntéshez műanyag tálak, üvegpohár

Technikai leírás:

A dob elkészítéséhez először egy 32cm átmérőjű kerek dobozt készítettem. A kivágott kerek aljhoz ragasztópisztollyal, egy hullámkartonból hajtott palástot ragasztottam, ami belül több ponton plusz merevítést kapott. A dobozt kívülről Tesa maszkolószalaggal borítottam, ez jobban ellenállóvá teszi a karton felületét. Egy rétegben, 5mm vastag szövetes szivaccsal borítottam a kerek dobozt, aminek köszönhetően a palást kissé darabos hajtása elfedésre került. A szövetes szivacsot ragasztópisztollyal rögzítettem, majd egy kiselejtezett piros szoknya anyagával vontam be a dobozt. Az illesztésnél  kézzel öltöttem össze az anyagot. A túllógó huzatot a doboz belsejébe hajtva és a doboz alján szintén ragasztópisztollyal rögzítettem.

A feszített vászon huzatot ezután Pentart Öntapadósra Száradó Ragasztóval kentem át. Amikor a ragasztó megszáradt és a felület tapadóssá vált Pentart piros Bársonyporral dörzsöltem át a az anyagot. Ettől puha bársonyos tapintású lett a doboz oldala.
A boboz alját piros filc anyaggal zártam, majd a dob fazonhoz gurtni kötélből, ragasztópisztollyal dísz csíkot ragasztottam a doboz alsó és felső pereméhez. A díszcsíkokba egymástól 8cm távolságban egy régi kárpitozott székből mentett, kissé rozsdás dísz szegecseket tűztem.  Az alsó és felső csíkba egymástól eltolva, Pentart Express Ragasztóval rögzítettem a szegecseket. Egy zsákvarrótűbe vékony kötelet fűztem és a szegecsek alatt a gurtniba szúrva, cikk-cakk formában végigöltöttem a dob oldalát. Az első és utolsó öltésnél a kartont is átszúrtam, így a doboz belsejében rejtettem el a csomót.

Ezután egy csomagszállításból maradt habszivacs anyaggal töltöttem fel a dob belsejét kb. háromnegyedig. Mivel a műanyag habszivacs ragasztópisztolyos ragasztásra alkalmatla,n ezért a dob felső negyed részébe száraz tűzőhabot ragasztottam.

Az adventi gyertyáknak mécses tartókat készítettem. Ehhez a 330g-os, műanyag tejfölös poharakba modell gipszet öntöttem.  A még folyékony gipszbe üveg mécses tartó kelyheket helyeztem. Hagytam megkötni a gipszet a formákban, majd óvatosan levágtam róla a műanyagot, kivettem az üveg kelyheket és hagytam teljesen kiszáradni. Több napos szárítás után a kifehéredett gipsz mécses tartókat Pentart Rúzspiros Matt Akrilfestékkel festettem le, két rétegben. Ezeket is bársonyozni akartam, ezért Pentart Öntapadósra Száradó Ragasztóval kentem át úgy, hogy az üveg kelyhek helyére ne kerüljön a ragasztóból. Ezután mind a négy mécses tartót átdörzsöltem Pentart piros Bársonyporral. A felesleges bársonybort száraz ecsettel sepertem le a felületről. A mécsestartók alját vastagon megkentem Pentart Mozaik és Kavicsragasztóval, majd a dobok közepére helyeztem a száraz tűzőhabra. Egy kevés ragasztópisztollyal is körbenyomtam a szélek illeszkedésénél, hogy a mécsestartók biztosan a tűzőhabhoz ragadjanak, és ne csússzanak el, amíg a Mozaik és Kavicsragasztó teljesen megköt.

Aztán az adventi doboz további díszítéséhez készítettem el az elemeket. A tradicionális stílusú adventihez először egy körhinta-hintalovat készítettem. Egy műanyag játéklovat alakítottam át. A lovacska testét függőlegesen átfúrva egy szuflaki pálcát tűztem át rajta. A pálca végére fagyöngyöt tettem. A pálca és a gyöngy rögzítéséhez Pentart Express Ragasztót használtam. A lovat és a tartó oszlopot Harzó T16 hídképző alapozóval festettem le, majd száradás után Pentart Iszapszürke Matt Akrilfestékkel színeztem. Rozsdásításra a Pentart Rozsda Effekt Szettjét használtam. Ehhez először az Öntapadóra Száradó Ragasztóval kentem át a lovat és a tartó rudat, majd száradás után beszórtam az Effekt Szettben található vasporral és megcsepegtettem a három reagenssel.

A másik fő díszítő elem egy diótörő figura, amit Autentico Taupe Viasszal “piszkoltam” össze, hogy jobban harmonizáljon a többi dekorelemmel.

Ebből a stílusból elmaradhatatlanok a Peppermint cukorkák és cukorpálcák mintájára készült piros fehér csíkos gömbök, amiket vertikálisan bordázott hungarocell golyókból alkottam. Fehér és Rózspiros Pentart Matt Akrilfestékkel festettem meg őket. Díszes Minlton kapocsból készült az akasztójuk, amit Pentart Express Ragasztóval rögzítettem.

Gipszből kis bogárhátú autót is öntöttem a díszítéshez, amit szintén Pentart Matt Akrillal Rúzspirosra festettem.

Furnér lapból pedig kis fenyőfákat fűrészeltem, 3 méretben. Az U-fűrésszel kivágott fenyőket papír körömreszelővel csiszoltam meg, majd Pentart Olajzöld Matt Akrilfestékkel festettem le őket.

Még egy apró, műkő harsonát is találtam a díszítéshez.

Minden dekorelemet áttöröltem az Autentico Taupe Viasszal, hogy kicsit, kopott, vintage hatást érjek el.

A műfenyő hajtásokat és mű babérmeggy ágakat Oázis Ragasztó Spray-vel fújtam meg, majd por műhóban forgattam meg őket. Ettől puha, flokkolt felületűek lettek.

A díszítést a főbb elemekkel kezdtem. Helyükre kerültek a csíkos gömbök és a fenyőfák, majd a hintaló és a diótörő. A mű leveleket és a műfenyő hajtásokat is elrendeztem a mécses tartók körül, majd a fennmaradt részeket izlandi zuzmóval, saját gyűjtésű kiszárított rózsatobozokkal és illatos fahéj rudakkal töltöttem ki. A kis piros bogárhátú és a harsona is megtalálta helyét a dobon. Néhány piros bogyót, kőszínű Pinty Plusz Krétafestékkel festett száncsengőt és fa hópelyheket is tettem a díszítésbe.

Ezután visszahelyeztem az üvegkelyheket a gipsz mécsestartókba és teamécseseket tettem beléjük. A cserélhető mécses tartóknak köszönhetően ez az adventi doboz hosszú éveken keresztül dísze lehet a karácsonyi dekorációnak.

 

 

Leave a Reply

Loading...