A pöttyös, Shabby Chic szivárvány kollekció

Van az úgy, hogy az ember lánya jártában keltében belefut valamibe, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így voltam ezekkel a pöttyös müzlis tálakkal, amit a közeli olcsós boltban leltem. Mivel mindössze 350 Ft volt darabja, nem bírtam őket otthagyni és mind a három színből vettem egyet. A vidám, pasztellszínű, pöttyös kerámiák megihlettek. Tudtam, hogy valami tavaszi, Shabby Chic stílusú asztaldíszt fogok belőlük készíteni.

Nekem a fészekrakó madarak miatt a madárodú motívum szorosan kapcsolódik a tavaszhoz, ezért ilyenkor a maradék faanyagból mindig készítek is néhányat, amit aztán bedolgozok az alkotásokba. Kerestem is a kifűrészelt darabok között három megfelelő szélességűt.

Egy magasabbat és két alacsonyabbat találtam. Utóbbiakat a tálhoz képest, arányaiban túl kicsinek ítéltem, ezért kis szárat kaptak. Ehhez az odúk aljába lyukat fúrtam és hobby ragasztóval egy-egy pálcát ragasztottam bele.

Egy réteg alapozó után, Pentart fehér akril festékkel festettem át a madárlakok testét, majd a teljes száradást követően a Pentart  Vintage Effect mediumával kezeltem a felületet. A Vitage Effect használatáról itt találsz részletes leírást. Röviden annyi, hogy ennek az anyagnak a hatására a rákent akril festék koptathatóvá válik.


Nem voltak megfelelő színű akril festékeim, ezért kevertem a tálakkal harmonizáló árnyalatokat. A házikókat fejjel lefelé, a tálakba helyezve szárítottam, így egyszerre mindkét oldalt le tudtam festeni. Száradás után visszacsiszoltam ezt a színes réteget, hogy az alatta lévő fehér festés foltokban előtűnjön.

Miután ezzel megvoltam, az odúk mindkét oldalára fehérre festett fagolyót ragasztottam kiülőnek, hogy a fehér pöttyök itt is visszaköszönjenek.

Ezután a tálakba egy papírcímkét simogattam, ehhez ragasztottam a méretre faragott száraz tűzőhabot. Erre azért volt szükség, mert a zománcozott kerámia általában elengedi a ragasztópisztolyos rögzítést. Bár így sem atom biztos, de azért egy fokkal stabilabban tart a ragasztás. Az igazán profi megoldás a tűzőhab tüske lett volna, de ennek híján kellet ez a házi praktika.

A magasabb odút közvetlenül a tűzőhabra ragasztottam, a két szárasat pedig vele egy magasságba tűztem. A házikók tetejét két rétegben fehér Pentart Gesso alapozó pasztával festettem le, amit szivacsecsettel nyomkodtam a fára, ezért végül a felület picit rücskös lett.

A díszítéshez textil virágokat, dérlepte leveleket, natúr terméseket, filc golyókat, bogyós betűzőket és natúr izlandi zuzmót válogattam össze. Mindhárom asztaldísz más-más dekorációt kapott, de közös pontként mindegyikbe tettem horgolt virágot és apró fém virágokat, amiket sörös doboz újrahasznosításával készítek. Ezekről és a madárodú alapok elkészítéséről is hamarosan olvashatsz step by step leírást a blogon.

Ha tetszett a pöttyös, Shabby Chic szivárvány kollekció kövess a Facebookon és az Instagrammon, ahol még  több általam készített lakásdekorációt találsz, vagy nézd meg az eddig készült összes alkotásomat a Pinterest táblámon.

Leave a Reply

Loading...