Ismét egy „régre” visszanyúló technikát szeretnék nektek megmutatni. A kezdet kezdetén, a legelső önálló és független munkám, amit az Annie’s Design neve alatt készítettem, egy apró részletességgel kidolgozott hőlégballonos ajtódísz volt. Idén újra elővettem ezt az ötletet, kicsit leporoltam és tekintettel azokra, akik nem tudnak horgolni, kicsit át is alakítottam a technikát. Most pedig elárulom Nektek, hogyan készültek az én hőlégballonjaim.

hozzávalók:

  • fém foglalatos villanykörte
  • alapozó
  • akrilfesték
  • horgoló fonal
  • anyagcsík (pl. zsákvászon)

Először a villanykörte fém foglalatát távolítottam el. Érdemes egy nagyobb tál fölött végezni ezt a műveletet, mert apró szilánkokkal jár.

 

 

A művelethez egy erősebb ollót használtam, amivel ráharaptam a fémre az első menet magasságában, majd egy fogó segítségével egyszerűen lefejtettem az üvegről a foglalatot.

 

 

Egy kis üveg cső fut, a fémen belül, be a körtébe, ezt egyszerűen kitörtem. Óvatosan csináld, ne kapkodj, nehogy eltörjön a körte és megsérülj! A fém könnyen vágható és egészen könnyen le is jön az üvegről. Azonban alatta egy keményebb tömítő anyag van, ezt már nehezebb feladat eltávolítani, de nem lehetetlen.

 

 

 

Amennyiben a ballon kötélzetét horgolni fogod nem szükséges maradéktalanul megszabadulni ettől a kemény szigetelő anyagtól, mert a horgolással szépen el lehet takarni.

Miután eltávolítottam a fém foglalatot ragasztópisztollyal egy hurkapálcát ragasztottam a körte nyílásába, így a továbbiakban könnyebben tudtam dolgozni vele.

 

 

 

Egy üvegmosós tisztítás után, egy réteg alapozóval kentem le a körtét. A hurkapálcának köszönhetően ez könnyű művelet volt. Akár ecsettel kenve, akár szivaccsal pacsmagolva is felvihető az alapozó.

A Harzó T16  egy nagyon jó hídképző alapozó, ami kb. mindenféle felületen használható. Kiváló például, ha bútorfestésre adjuk a fejünket, de konzervdoboz újrahasznosításnál is jó szolgálatot tesz, valamint műanyag felület festésénél is jó tapadást biztosít a festéknek. Szóval, ha sok ilyen irányú alkotást tervezel érdemes beruházni egy dobozzal. Ha viszont úgy gondolod, nem tudnád elhasználni a legkisebb 1literes kiszerelést sem, akkor a Pentart alapozó festékét is kipróbálhatod az üveg alapozására. Bár a leírásban az üveg nincs külön feltüntetve, de mázas felületre kifejezetten ajánlják, így szerintem az üvegen is szépen megtapad, és ha nem teszed ki szélsőséges körülményeknek a kész hőlégballont, akkor nem lesz vele baj.

 

 

Száradás után felrajzoltam a mintát. A körtét egy zsinór segítségével 16 cikkelyre osztottam, majd a zsinór mentén ceruzával rajzoltam be a vonalakat.

 

  

 

A mérnöki vénával rendelkezők minden bizonnyal ügyesen megrajzolják szabad kézzel is, de a forma miatt szűkülő sávokhoz nekem szükségem volt a zsinórra.

A minta bármilyen lehet. Az első hőlégballonoknál például a horgolás után festettem meg az üveget. Ennek viszont az a hátrány, hogy a festék itt ott megfogja a zsinórt, bármennyire óvatosan is bánunk az ecsettel. Szóval ez az előre festés a könnyebb és tisztább megoldás.

Tehát miután felrajzoltam a mintát, akrilfestékkel festettem meg a ballont.

 

 

 

Az akrilfesték külön zárást nem igényel, de hogy egy kicsit „használtabbnak” tűnjön a ballon egy kis umbra Bitumenes Antikoló pasztával dörzsöltem át a felületet, amit aztán fehér Narancsolajos Antikoló pasztával töröltem vissza. A képeken jól látszik a változás. Az első képen a már megszáradt, tiszta akrillal festett körte. a másodikon a sötétebb az umbra pasztával kezelt, a világosabb a fehér pasztával visszatörölt változat.

 

 

 

A festés helyett érdemes kipróbálni a gravírozást vagy az üvegmarást is. Én ilyet még nem készítettem, de a terveim között szerepel.

Ezután jön a trükkös része. Aki tud horgolni, annak nem jelent gondod akár minta nélkül is körbehorgolni egy ilyen villanykörtét. Tulajdonképpen én is minta nélkül dolgozom. Nem is készítettem még két egyformára horgolt ballont.  Aki viszont még sosem horgolt, annak felesleges a rövid pálcákról írnom. Ezért kerestem egy olyan megoldást, amivel horgolótű nélkül is mutatós zsinórozást lehet készíteni a körtékre. Ez egy hálócsomózási technika. A Pinteresten találtam hozzá egy nagyon jó ábrát, amin kiválóan látszik, hogyan kell a szálakat egymáshoz csomózni, hogy a végén egy batyuformát adjon ki.

 

 

 

Mécsestartó fellógatásához is nagyon mutatós ez a hálócsomózási technika, de a hőlégballon zsinórozásának elkészítéséhez is remek megoldásnak találtam.

A ballonomhoz én is 8 szál hímzőfonal vastagságú zsinórt vágtam, amiket középen egy nagy csomóval fogtam össze. Így 16 csomózni való szálam lett.

 

 

Az első 3 sorban egy csipesz segítségével értem el, hogy a csomók mindig azonos távolságban legyenek.

 

 

Első körben minden egymás mellé eső szálat összecsomóztam, majd a következő körben a csomókból futó két szálat szétválasztottam és a bal szálat a bal szomszédos csomó jobb szálával, a jobb szálat pedig a jobb szomszédos csomó bal szálával kötöttem össze…. Ahogy a képen is látszik.

 

 

Ennél a technikánál is lehet játszani, ha a következő sorban a csomók közti távolságot növeljük, vagy csökkentjük, egész más lesz a végeredmény. Ezért a negyedik és ötödik sorban csipesz helyett egy vonalzót használtam távtartónak.

 

 

 

Amikor a csomózással elértem a ballon magasságának kb. kétharmadát, akkor a következő sort már a ballonon fogva csomóztam és a csomókat ismét egészen közel kötöttem egymáshoz.  Így mintegy összeszűkült a batyuformám és a körte a zsinórok fogságában ragad. A csomózgatást egészen a ballon szájáig folytattam.

 

   

 

Ahhoz, hogy a zsinórozás szépen felvegye a körte formáját, ki kellett keményítenem. Ahogy a körte szájához értem az összes zsinórt jól megfeszítve a hurkapálcához ragasztó szalagoztam.

 

 

Sima textil keményítőbe mártottam a ballont, majd ecsettel is megkentem a biztonság kedvéért. Egy pamut ronggyal leitattam a felesleget, majd fejjel lefelé fellógattam és hagytam megszáradni.

 

 

A horgolt verziónál nincs szükség keményítésre, mert a csipkét eleve úgy horgolom, hogy az szépen felfeszüljön a körtére.

Amíg zsinórzat száradt elkészítettem a hőlégballon kosarát. Erre is millió egy megoldás létezik. Mivel ez a hőlégballon igen aprócska, én nem ragaszkodtam hozzá, hogy a kosaram belül üreges legyen. Jobban foglalkoztatott, hogy a mérete arányos legyen a ballon méretével.

Végül egy darab zsákvászon anyagból készítettem el. Az anyagból keskeny csíkot vágtam, két szélét behajtottam, feltekertem és ragasztópisztollyal rögzítettem a végét.

 

 

 

A kikeményedett zsinórzatot egy nagy tűvel fűztem a kosárba. A kosarat egészen feltoltam a ballon szájához, alatta a zsinórt megragasztóztam, majd visszahúztam a kis hengert a helyére. A ragasztó a zsinórral bejut a zsákvászon szálai közé és ott köt meg, így a kosarat a helyén tartja. A felesleges kilógó kötélzetet levágtam.

 

     

 

Legvégül egy akasztót fűztem a ballon tetején lévő csomón át.

 

   

 

Remélem, tetszett ez a villanykörte újrahasznosítás és sokan ki is próbáljátok majd. Szeretettel várom a visszajelzéseket, hogyan sikerültek. Ha bármi kérdésed lenne, keress meg akár hozzászólásban, szívesen segítek. Én pedig ígérem, ha elkészültem a gravírozott verzióval, mindenképp megmutatom Nektek a Facebook oldalamon a végeredményt.