Idén adventre jó néhány adventi boxot készítettem. Az ezekhez használt kalapdobozok teteje, pedig mind megmaradt.

 

 

Remek szolgálatot tettek, ha épp apróbb terméseket kellett szétszortírozni a munkához, vagy ha apróságokat festettem, ezeken békésen tudtak száradni. Találtam azonban egy sokkal kreatívabb megoldást is az újrahasznosításukhoz, minthogy tárolásra használjam őket.

A Pinterestet bújva egy nekem nagyon tetsző karácsonyi dekorációt találtam.

 

kép forrása: Pinterest

 

Ez az eredetileg szerintem falapra készült, festett díszítés ihlette az én “2D gömbjeimet”.

Nagyon szeretem a vegyes technikával készült alkotásokat. Számomra ez az igazi kihívás, amikor különböző anyagokat technikákat kombinálhatok, hangolhatok össze, hogy végül egy jól komponált dekoráció legyen belőle. Be is vetettem mindent ennél a projektnél.

Először lealapoztam a kalapdoboz tetőket, majd Pentart szürke lágy dekorfestékkel festettem le két rétegben.

 

Száradás után Pentart sötét befejező viasszal és Autentiko szürke viasszal dörzsöltem át őket, majd az élére kevés arany viaszpasztát kentem. Az alábbi képen a legalsó tető (jobb oldalon) még csak festve, a középső már a sötét befejezőviasszal kenve és a legfelső (bal oldali )a szürke viasszal visszatörölve.

 

 

Az akasztóhoz wcpapír gurigákból vágtam megfelelő magasságú csíkokat. Kicsit meglapítottam, hogy ne lógjon le, majd ívre vágtam, hogy a doboz pereméhez illeszkedjen.

 

 

Ragasztópisztollyal a helyére rögzítettem. A friss viasz kicsit nehezítette a tapadást, de végül sikerült jól a helyére rögzíteni.

A gurigákat a vasharagokhoz hasonlóan rozsdásra kezeltem. Tehát vaspaszta, ezt közvetlen a papírra kentem, majd öntapadósra száradó ragasztó, vaspor, végül rozsda effekt szett reagensek.

 

 

A Pinterest-es képen festett JOY felirat ugyan nagyon tetszett, de szerettem volna kicsit személyre szabottabban megoldani ezt a dekorációnkat. Úgy döntöttem, hogy a családtagok nevének kezdőbetűjét fogom megjeleníteni a díszeken. Így, hogy az akasztó ennyire jól sikerült a betűk festése túl egyszerűnek tűnt, ezért egy nagyon egyszerű ötlettel turbóztam fel.

Édesanyámmal, aki történetesen óvónő arról beszélgettünk mennyire ügyesek már az unokái. Már firkálunk ceruzával és krétával, jövőre talán a festést is kipróbálhatják. Én kicsit előre szaladtam és azt latolgattam, mikor kezdhetünk hímezni, varrni, kötni és horgolni. Anyu felvilágosított, hogy azért az még odébb van. A hímzést majd nagycsoportos kisiskolás korban próbáljuk majd ki. Valóban emlékszem rá olyat és is csináltam, amikor az előre kilyukasztott papírt kihímeztük. Be is indult a fantáziám, és megszületett a megoldás. A személyre szabott “2D gömbökre” hímezni fogom a betűket.

Négyzetrácsos papíron megterveztem a mintát. Mivel különböző méretű doboztetőket választottam, így mindegyikhez külön méreteztem.

 

 

A gyerekeknek Emma és Ármin kisebb díszt készítettem. Apa “J” betűje került a legnagyobb doboztetőre. Anya “A”-ja eggyel kisebbre és persze Beni kutya sem maradhatott ki. Mivel súlyban ő középen áll, övé lett a közepes méretű tető.

Tehát megrajzoltam a “E, Á, J, B, A” mintákat, majd a lapokat a tetőre illesztettem és maszkolószalaggal oda is erősítetem, hogy el ne mozduljon. Egy manikűrös pontozóval, aminek egyik fele hegyes végiglyuggattam a mintát.

 

 

Minden öltés helyét átlyukasztottam, majd a papírt leszedve egyszerű keresztszemes technikával kihímeztem a díszeket. A felület méretei miatt hímzőfonal helyett kötőfonallal dolgoztam. A lányoknak fehér a fiúknak szürke fonalat választottam.

 

 

A keresztszemes technikáról remek leírást találsz a Foltvarázs oldalán..

A hímzéssel elkészültem, de a színek hiánya miatt egy kicsit egyhangúnak és unalmasnak találtam az eredményt, úgyhogy a legújabb kedvencemet is bevetettem.

A tetők oldalát és peremét 1cm-enként végigjelöltem és fekete akrillal becsíkoztam.

 

 

A fekete csíkokra ezután Pentart öntapadóra száradó ragasztót kentem és miután megszáradt bedörzsöltem fekete bársonyporral.

 

 

Ezúttal nem finomkodtam. A port egy papírra szúrtam és felcsippentve egy adagot megdörgöltem vele a doboztetők szélét, a felesleget pedig egy száraz ecsettel lesöpörtem.

 

 

Ez a kis csíkos passzé kicsit játékosabbá tette a díszeket, pont ahogy szerettem volna.

Bár a doboztető hátulja nem fog látszani, mivel a falra fogom akasztani, azért egy filc anyaggal lefedtem a hímzés hátulját. Utolsó mozzanatként pedig, az akasztóhoz egy meghajtott drótot szúrtam a doboz oldalába, amit belül visszahajtottam.

 

 

Ez bőven elég, hogy fellógassam a tetőket.

A tervezett kompozícióban fekete bársonyporral bevont tobozok lógnak majd mellettük.

 

 

Természetesen a karácsonyi összefoglalóban megmutatom majd a helyükön elrendezve is.

Ha tetszett az ötlet és  szívesen olvasnál még hasonlókat kövess a a Facebookon, vagy az Instagramon. Ha van kedved csatlakozz a Kreatív Tudástér Facebook csoportomhoz is, ahol különféle kreatív technikát ismerhetsz meg és megmutathatod saját alkotásaidat is.