Öreg kosár, nem vén kosár

Lapult otthon egy ideje egy nagyon klasz láda formájú kosár. Annó azzal a tervvel hoztam haza, hogy majd tárolót készítek belőle, de valahogy mindig elódáztam a dolgot. Most jött el az idej, hogy új életet adjak neki és végre méltó külsőt kapjon.

Kicsit ütött kopott volt már, és a fedele is hiányzott, úgyhogy első körben raklap deszkákból készítettem neki méretre szabott tetőt.

 

 

 

Két szélesebb és egy keskenyebb deszka pont lefedte, így csak a hosszát kellett megadnom a fedélnek.
A dekopírral nem igazán vagyunk jó barátok…. képtelen vagyok vele egyenesen vágni, úgyhogy inkább a kis Bosch multi rezgő vágómmal oldottam meg a feladatot. Sőt ez a szuper kis gép a csiszolásnál is nagyon jól jön ám!

Két vékony lécet is vágtam a fedélhez. Ezekkel fogattam össze a deszkákat.

 

 

A rögzítésnél igyekeztem tutira menni, így először Heavy Body géllel ragasztottam, majd több ponton meg is csavaroztam mindnet.

 

 

Ezután hosszú órákat töltöttem vee, hogy megfelelő feliratot találjak rá…. Persze nem találtam. 😀

Végül én magam szerkesztettem össze Photosoppal egy hozzánk passzoló feliratot.

 

 

“Life is better at the cabin” – vagyis az élet szebb a pihenőháznál….  Ez a bizonyos “cabin” , azok a cuki kis faházak, amit a hobby vadászok és erdőjárók használnak. Nekünk pedig ugye az otthonunk egy része faház, ami Érdről egy fenyőerdőből érkezett ide a Pásztorfalva utcába., a szintén fenyőfás, ligetes kertbe.  Na ezért választottam ezt a szlogent és hozzá kis faházat és fenyőket szerkesztettem. Picasa programmal 200as nagyitásban posztert készítettem a képből, amit aztán lézernyomtatóval nyomtattam ki.  A transzferálás ugyanis csak lézernyomtatott felirattal működik, mert arról tudja a folyadék leoldani a tintát.
Fontos részlet még a transzferálás folyamatában, hogy a kívánt feliratot vízszintesen tükrözni kell, mert úgy lesz irányban olvasható, miután átvittük a felületre.
Ebben az esetben még az is nehezítette a műveletet, hogy a poszterré nagyított felirat négy papírra lett kinyomtatva, tehát össze kellet pontosan illesztenem és úgy elhelyezni a deszkatető közepén. Maszkoló szalaggal rögzítettem több ponton, aztán Expressz transzfer folyadékkal végeztem a műveletet.

 

 

Ezt a folyadékot a Pentart praktikus toll formájában is forgalmazza, de én maradi vagyok 😀 Jobban szeretem az üveges verziót.
A folyadékot egy fülpucoló segítségével viszem fel a felrögzített papír hátuljára, oda ahol a feliratot sejtem… és ahogy a folyadék átitatja a papírt elő is tűnik a tuloldalán lévő felirat. Óvatosan kell végezni ezt a műveletet. Épp csak egy picike folyadékkal, ugyanis ha túl nedves a fülpuci, a tinta szétszalad és nem lesznek erősek a kontúrok. Ezt leszámítva nagyon egyszerű varázslat ez a transzferálás, mivel az átnedvesedett papírt ezután már csak alaposan át kell dörzsölni és a tinta át is kerül az alatta lévő felületre.

 

 

Ehhez a művelethez én egy kerámia kiskanál hátuját használom. A gömbölyded, sima felületú kerámia nem tesz kárt a papírban, de elég nyomást tudok vele gyakorolni, hogy a lehető legtöbb tintát átvigyem. Ezúttal mondjuk nem votam elég alapos, a transzferálásom nem lett 100% ig sikeres, de most nem is számít, csak az volt a cél, hogy egy halvány lenyomatom legyen, amit át tudok fehérre festeni.

 

 

Hogy könnyebb dolgom legyen az ecsettel először fehér Posca filccel rajzoltam meg a betük és formák kontúrjait. Utána pedig matt akrillal és kontúrozó ecsettel festettem át a feliratot.

Mivel nagyon szeretem a használt, megászott raklap szürkés színnét,  épp csak egy kis fehér viasszal simogattam át a deszka fedelet. Ettől kicsit uszadékfa hatása lett, ami a fehér felirattal pazarul mutat.

 

 

A kosarat is kezelésbe vettem természetesen. Vintage bézs Dekor Chalkyval festettem le kívülról a vesszőket.

 

 

Nagy ecsettel dolgpztam, így elég aladós volt a dolog.
Mivel a Chalky egy olyan dekorfesték, ami a tartósság érdekében zárást igényel, így száradás után a hozzá kínált Dekor varrnish-sal is átkentem a kosarat.

 

 

Már csak a helyére kellett tenni és birtokba venni 😀
A bejárati ajtóban a lépcső tetején pont elfér! Itt nagyon csapadék sem éri, így bátran költöztettem bele az udvaron használt pokrócokat és párnákat.

 

 

 

Persze nem ez volt az első kosár átalakításom. A Pentartnak több olyan  típusú festéke is van, ami alkalmas egy ilyen kültéri tároló festésére.

Festettem már kosarat a Dekor Zománccal is, amitől szép fényes felületet kapott ez a különleges fonású kosárka

 

És vidám nyári színű matt akrilfestékekkel is kipróbáltam.

 

 

Ezekben a festékekben ráadásul az a jó, hogy zárást sem igényelnek. Sem plusz lakk réteg, sem viasz nem szükséges hozzá, hogy tartósak maradjanak. Ha viszont pont a vintage, koptatott hatás a cél, akkor a fent bemutatott módon a Dekor Chalky, lakkal zárva a legjobb választás.

 

Ha tetszett ez a felújtás csatlakozz hozzám a Facebookon, vagy az Instagrammon, ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről.

 

Leave a Reply

Loading...