Többen kértétek, áruljam el, hogyan készítem az adventiknél is sokszor használt magas mécsestartókat. Egy igazán egyszerű dologról van szó, csak megfelelő hozzávalókat kell beszerezni.

A mécsestartók kifejlesztésénél 3 szempontot vettem alapul.

  1. biztonságos legyen!
  2. olcsó legyen
  3. látványban mutasson annyit, mint egy gyertya

Minden gyertya vagy mécses dekorációnál a biztonság a legfontosabb! Nyílt lángot, égő gyertyát és mécsest soha, semmilyen körülmények között ne hagyjunk őrizetlenül!

Nagyon komolyan veszem ezt a felhívást, mert nagyon veszélyes a tűzzel játszani. Ennek tudatában alakítottam úgy ezeket a mécseket, hogy a lehető legkisebb veszélyforrást jelentsék, de akkor is fontos a körültekintő használatuk!

Hozzávalók:

1.papírhenger

2.mécsestartó üveg

3.maszkolószalag

4.textil

5.ragsztó (ragasztópisztoly esetleg üvegragasztó)

A mécsesek magasításához egyszerű papírhengert használok. Ehhez a háztartásban is körbe lehet nézni. A legegyszerűbb a wc papír guriga. Akkor jó a henger mérete, ha a mécsestartó üveg kb. kétharmadánál megszorul benne. Egyes márkáknak pont megfelelő az átmérője. Például a Spar saját márkás toalett papírjáé.

A másik fontos alkotó része ezeknek a mécseseknek az a pici üveg kehely, amibe a teamécses kerül. Ez egészen pontosan a legkisebb üveg teamécses tartó. Egy időben az Ikeában lehetett kapni, de sajnos levették a termék kínálatból, így újabban a Tescoban szoktam beszerezni. 10db- os kiszerelésben kapható. Egy műanyag hengerbe van csomagolva, ha jól emlékszem 7-800Ft körül árulják.

A hengert először körbetekerem maszkolószalaggal. Ettől egy kicsit strapabíróbb lesz, a nedvességre se lesz annyira érzékeny és, ha túlfeszítem az üveggel, akkor sem szakad el olyan könnyen.  A maszkolószalagot alul felül belülre is behajtom a hengerbe.

Ezután két lehetőség van. Vagy először bevonom anyaggal a hengert és utána ragasztom be az üveget, vagy előbb az üveg aztán a huzat.

Az első verziót akkor érdemes használni, ha nagyon vékony anyagból készül a huzat, vagy ha plusz csipke réteg is kerül rá.

Ilyenkor ugyanis az anyagot be lehet hajtani a hengerbe és belül ragasztópisztollyal rögzíteni. Ez a módszer akkor is jó, ha a henger egy hajszállal szélesebb, mint kellene. Ekkor akár vastagabb kötött anyagot is be lehet hajtani. A lényeg, hogy az üveg mécsestartó a végén kellően beszoruljon hengerbe.

Ha megfelelően szűk a papírhenger és a mécsestartó üveg kb kétharmadánál megszorul benne, akkor a második verzió a tökéletes.

Ebbe az esetben a kimaszkolt hengerbe először az üveg mécsestartót ragasztom be. Ehhez speciális üvegragasztót érdemes használni, amit barkácsboltban lehet kapni. Ennek hiányában ragasztópisztollyal is rögzíthető, de úgy van rá esély, hogy a szilikon egy idő után elenged, mivel a ragasztópisztoly tartósan nem rögzíti az üveget.

 

Érdemes mérlegelni a dolgot. Ha olyan dekorációba készül a mécsestartó, amit napi szinten szeretnénk használni és rakosgatjuk ide-oda, akkor mindenképp érdemes az üvegragasztóval rögzíteni. Ha mondjuk, adventi koszorúba kerül a magasított mécses, amiben egy évben max. 4 szer gyújtjuk meg és nem pakolászzuk közben, akkor a ragasztópisztoly is elegendő lehet. Ezt mindenki ítélje meg maga.

Miután az üveget a hengerbe rögzítettem egy textil huzatot készítek rá. Ez bármilyen anyag lehet, a lényeg, hogy ne lógjon túl az üveg peremén.

A mandzsettás verzióhoz két csíkot vágok az anyagból. Az első csíkot a henger aljához illesztve ragasztotom fel.

A másik anyagcsík két szélét behajtom és leragasztom.

A behajtogatott anyagot úgy ragasztom fel, hogy egy kicsit az üvegre is rálógjon. Az illesztést ugyan oda teszem, ahol az alsó anyag illesztése van.

Lehet még tovább díszíteni, csinosítani, csipkével, szalaggal, vagy akár csak egy sima spárga masnival.

A dolog szépsége, hogy ezt az alapot száz féle képpen lehet használni. Mind színben, mind anyagban teljesen testre szabható, továbbá lehet játszani a mécsesek magasságával is. Ebben az esetbe azonban ismét tartsuk szem előtt a tűzbiztonságot, se masni se más dekorelem ne lógjon az alacsonyabban lévő mécses lángjába!

Végül néhány kép inspirációnak.

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál tőlem hasonló ötleteket, akkor kövess a Facebookon, vagy az Instagrammon ahol mindig értesülhetsz a friss bejegyzésekről. Ha pedig szeretnél egy kreatív, egymást segítő, ötletekkel teli alkotói közösséghez tartozni csatlakozz a Kreatív Tudástér Facebook csoportomhoz.