Fonalbarik – ismerkedésem a tűnemezeléssel

Bár rengeteg kézműves technikát próbáltam már, a nemezelés, valahogy hosszú-hosszú ideig kimaradt a listámról. Őszintén megvallom, nem éreztem igazi kihívásnak a szappanos vízzel gyurmázott gyapjú megformálását. Aztán a barátnőmtől kaptam néhány csomag gyapjút és egy gyorstalpaló oktatást erről a technikáról. Mire meggyúrtam az első gyapjúgolyómat beláttam, hogy mégsem annyira egyszerű ez, mint amilyennek látszik, sőt kifejezetten fáradtságos munka. Elkezdtem kutatni a témában és végül megtaláltam a nekem való technikát. A tűnemezelést.

 

Egy új technika tanulása során először mindig ötleteket gyűjtök, mit is készíthetnék a frissen szerzett tudásommal, hogyan bővíthetném tapasztalattá a begyűjtött információkat. Ilyenkor folyamatosan a Pinterestet bújom. Így találtam rá a fonal-barikra is, amiket egyszerűen muszáj volt elkészítenem.

 

 

IMG_1737

 

 

A barik testének egy hamis fonalgombolyagot alkottam.
Egy hungarocell golyóra több soron fonalat tekertem. Keresztbe kasul, közben forgatva a golyót, addig tekertem a fonalat, amíg végül a hungarocell teljesen elbújt a gombolyagban.

A fonal végét a nemezelő  tű segítségével beszúrtam a gombóc belsejébe.

 

 

Egy csipetnyi gyapjúból laza gombócot formáltam,  amit az egyik kezemmel a helyén tartva a nemezelő tűvel szurkálva dolgoztam fel a gombolyagra.

 

 

„Az úgynevezett “szakállas” tű fel-le mozgásával a gyapjúszálak összenemezesednek A tűn található apró kampók lefelé magukkal ragadják a szálakat, felfelé pedig akadálymentesen kicsusszannak. Minél többször halad át a tű az anyagon, annál tömörebb, stabilabb felületet hoz létre.”

 

 

Szurkálás közben alakítottam ki a bárány fejének formáját, majd újabb 2 kis szál gyapjúból felszurkáltam a gombolyagra a füleket.

 

 

Természetesen a gyakorlatlanságomnak köszönhetően a tűmet a művelet közben eltörtem.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor elkap a lendület, de félre kell tenni a dolgot valami miatt.

Az internetnek köszönhetően mindössze másfél napot kellett várnom. Gyorsan rákerestem honnan tudnék nemezelő tűt rendelni és éjjel fél kettőkor le is adtam a rendelést a Guzsalyas boltnak, akiket ezúton is szívből ajánlok a nemezelni vágyóknak, mert nemcsak a választékkal voltam megelégedve, de villámgyorsan, a rendelést követő napon már meg is érkezett a kis csomagom. Persze még egy kis gyapjút is rendeltem pluszban, hamár…

Szóval másnap folytattam a barikat.

A fekete gombolyagokra fehér, a fehér gombolyagokra pedig fekete gyapjúból készült a pofi. Miután elkészültem a barik fejével, a szemeket szintén egy-egy kis szál gyapjúból tűztem meg.

 

IMG_1745

 

A bárányok lábát fa gombokból készítettem.

 

 

A nagyobb testű bárányoknak 4 kis átvarrt gombot ragasztottam az aljár. A kicsi gombócok pedig egy nagyobb gombot kaptak talpnak.

 

IMG_1742

 
+ egy TIPP a kis gyerekkel alkotáshoz

Ha a tűnemezelést túl nehéznek érzed (hidd el nem az), vagy kisgyermekkel szeretnéd elkészíteni ezeket a fonalbarikat, akkor gyapjú és szurkálás helyett filcanyagból vágjatok pofit a bárányoknak és ragasszátok fel a gombolyagokra. Éppen ilyen bűbájos lesz ezzel az egyszerűbb megoldással is.

 

Ha tetszett ez az egyszerű technika és szívesen olvasnál még hasonló ötleteket tőlem, akkor a blog mellett követhetsz a Facebookon, vagy az Instagramon is.

 

 

Leave a Reply

Loading...